Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een boek ontwikkeld dat door middel van verschillende sensoren, licht en temperatuurwisselingen de lezer wil laten inleven in de personages uit het boek.

Het project, Sensory Fiction, kan door verschillende sensoren aflezen waar de lezer zich bevindt in het boek. Led-lampjes verzorgen vervolgens sfeerverlichting afhankelijk van het verhaal.

Een vest, bestaande uit een aantal riemen, verzorgt verdere 'belevenissen' voor de lezer: luchtkussens in de riemen zorgen ervoor dat het vest strakker om de lezer heen gaat zitten wanneer het verhaal spannend wordt. Om daar nog een stapje bovenop te doen kan het door middel van vibraties ook de hartslag beïnvloeden. Verwarmingselementen in het vest maken het de lezer benauwd. 

"Van oudsher creëert fictie emoties en empatie door middel van woorden en beeld", schrijven de onderzoekers van MIT. De Sensory Fiction-technologie geeft volgens de wetenschappers schrijvers nieuwe 'gereedschappen' in handen om hun lezers een verhaal te laten beleven. 

Bekijk een promotiefilmpje van Sensory Fiction: