Op 24 januari 1984 lanceerde Apple de Macintosh, de eerste computer met een grafische interface en een muis. Een overzicht van dertig jaar Apple en de Mac.

De eerste Apple Macintosh, ook wel de Macintosh 128K genoemd, was een grote doorbraak binnen de computerwereld. De Macintosh was de eerste thuiscomputer waar gebruikers niet met regels code, maar met een muis en interface de computer besturen.

Ook was knippen en plakken voor het eerst mogelijk. Het prijskaartje van de computer bedroeg 2495 dollar.

Het apparaat beschikte over een 9 inch zwart-wit-scherm, 3,5 inch-diskettestation, 128KB aan werkgeheugen en een Motorola 68000-processor met een kloksnelheid van 8Mhz.

De eerste Macintosh werd geleverd met MacPaint en MacWrite om met de muis te tekenen of met het toetsenbord te schrijven. Ook was de computer voorzien van een handvat aan de bovenkant om de Macintosh mee te nemen.

Macintosh 30 jaar

De eerste Macintosh uit 1984 beschikte over een 9 inch zwart-wit-scherm, 3,5 inch-diskettestation en 128KB aan werkgeheugen. © Getty Images
In 1991 kwam Apple met de Macintosh Portable, Apples eerste poging tot het fabriceren van een laptop. © Science & Society Picture
Steve Jobs introduceert de Macintosh Powerbook G4. Het begin van de succesvolle laptoplijn van het bedrijf. © Alan Dejecacion
Steve Jobs kwam in 1997 terug bij het bedrijf en gooide alles om. Hij maakte de eerste iMac met de naam G3. Het ontwerp kwam van Jony Ive, de man die verantwoordelijk is voor het uiterlijk van bijna alle recente Apple-producten. © UniversalImagesGroup
De G3 was een opmars naar veel nieuwe iMacs zoals de G4 (foto). Vooral het design van dit model was opvallend. Bovendien had de computer een lcd-scherm. © Getty
De G5 is de voorvader van de huidige iMacs met een soortgelijk ontwerp als nu waarbij de computer eigenlijk achter het scherm verstopt zit. Het bekende all-in-one-model. © Getty
In 2006 volgde de Macbook Pro die de Powerbook verving en sneller en dunner was dan zijn voorganger. © Getty Images
Datzelfde jaar bracht Apple ook de Macbook op de markt, een goedkopere versie van de Macbook Pro. De laptop was met zijn adviesprijs van 999 dollar zo'n 1000 euro goedkoper dan de Macbook Pro en werd daarmee de best verkochte Mac in de geschiedenis van Apple. De witte plastic behuizing is kenmerkend voor de Macbook, die in 2008 werd vervangen door de Macbook Air. © Getty Images
De Macbook Air was de iets goedkopere variant van de Pro en is bovendien gericht op mensen die veel onderweg zijn. Het ontwerp is sinds 2008 nauwelijks veranderd. © Getty Images
De recente iMacs en Macbooks hebben allemaal hetzelfde aluminium ontwerp zoals de nieuwste iMac op de foto. © Getty Images

Na de Macintosh volgde de Macintosh II. Deze computer kwam in 1987 op de markt en had een kleurenscherm en prijskaartje van 5500 dollar. Ook de Macintosh Classic uit 1990 was een interessant apparaat: het was de eerste Apple-computer die verkocht werd voor minder dan 1000 dollar. De kleine en compacte computer was daarmee het eerste instapmodel van Apple.

Portable

In 1991 kwam Apple met de Macintosh Portable, Apples eerse poging tot het fabriceren van een laptop. De Macintosh Portable was het eerste Apple-apparaat dat gebruikmaakte van een accu en kostte 6500 dollar. Ondanks lovende kritieken van de media, waaronder voor de draagbaarheid, het scherm en de ingebouwde trackball, was de Macintosh Portable commercieel gezien een grote flop. De laptop verkocht enorm slecht en sloeg niet aan bij het publiek.

De Macintosh Portable was de voorloper van de PowerBook, Apples eerste succesvolle laptoplijn die in 1991 begon met de PowerBook 100. De kleine laptop met 9 inch zwart-wit-scherm en resolutie van 640 bij 400 pixels plaatste de trackball samen met de muisknoppen onder het toetsenbord in plaats van ernaast. De PowerBook 100 was ondanks zijn ietwat hoge prijskaartje van 2300 dollar direct een groot succes en wordt tot op de dag van vandaag geprezen vanwege zijn uitstekende design en bouwkwaliteit.

Windows

In de jaren negentig breidde Apple het succes van de Macintosh en Powerbook uit met verschillende modellen die op de twee apparaten gebaseerd waren. De PowerBook werd elk jaar verbeterd en Apple ging zich meer richten op de zakelijke markt door bedrijfscomputers en -servers te ontwikkelen.

Uiteindelijk verloor Apple de strijd met Windows binnen de zakelijke markt en de toenmalige ceo Gil Amelio werd in 1997 door de raad van bestuur ontslagen wegens de lage aandelenkoers en zware verliezen.

iMac

Steve Jobs kwam terug bij het bedrijf en volgde Amelio op. Jobs begon direct met de herstructurering van de productlijn van Apple. Het betekende ook het eind van de naam Macintosh.

Jobs was van mening dat Apple te veel producten aanbood en dat er flink in gesneden moest worden. Apple-apparaten moesten simpel zijn en design hoog in het vaandel hebben. Het eerste nieuwe Apple-product dat in 1998 onder Jobs lanceerde, werd meteen één van de grootste klappers van Apple: de iMac G3.

De iMac G3 (de i van iMac staat voor internet) was gemaakt van transparant en gekleurd plastic, kostte 1299 dollar en had een ei-achtige vorm. Jony Ive, de man achter het minimalistische design van vrijwel alle huidige Apple-producten, had de iMac G3 ontworpen.

Ook schafte Jobs het diskettestation af, waardoor de iMac G3 alleen een cd-drive had. Hij vond dat brandbare cd's, het internet en bedrijfsnetwerken floppy's overbodig maakten.

De iMac G3, die toenterijd gewoon 'iMac' heette, was de eerste stap naar de huidige iMac. In 2002 volgde de iMac G4, een apparaat met een zeer opvallend design. Het scherm lijkt met zijn witte rand op de iPad, de bolle onderkant is de computer. Apple vergeleek de iMac G4 met de flexibiliteit van een lamp, want het scherm was alle kanten op te draaien.

Door het gebruik van een lcd-scherm was de iMac G4, die door Apple 'The New iMac' werd genoemd, was de computer met een adviesprijs van 1799 dollar ook vrij prijzig. 

In 2004 lanceerde Apple de iMac G5, die nog steeds eenzelfde design als de huidige iMac heeft. De computer had een alles-in-een-behuizing, waarbij de computer eigenlijk achter het scherm was verstopt. De huidige iMacs van Apple gebruiken eenzelfde design, met een scherm op een voet en de bijbehorende randapparatuur. De iMac G5 werd de jaren die volgden veelal geüpdatet waardoor een steeds dunner design mogelijk werd.

Mac Mini

Na het succes van de iMac G5 wist Apple heel duidelijk deze design-lijn door te zetten naar andere producten. Op 11 januari 2005 werd de Mac Mini gelanceend, een kleine computer zonder scherm met eenzelfde minimalistisch design als de iMac G5. De Mac Mini was Apples eerste computer die geleverd werd zonder scherm, toetsenbord of muis.

De slogan van de Mac Mini was BYODKM (Bring Your Own Display, Keyboard, and Mouse), waarmee Apple probeerde Windows-gebruikers te laten overstappen naar een Mac. Zij konden het scherm, toetsenbord en de muis van hun Windows-pc gewoon aan de Mac Mini koppelen.

Macbook

Een jaar later bracht Apple een ander product op de markt dat later het belangrijkste product zou worden: de Macbook Pro. Op 10 januari 2006 onhulde Jobs de nieuwe laptop die begon bij een prijs van 1999 dollar. De Macbook Pro verving de Powerbook en was sneller en dunner dan zijn voorganger.

Het design van de eerste Macbook Pro is nog steeds erg herkenbaar, met een zilveren behuizing, trackpad aan de onderzijde en de toevoeging van de Magsafe, een magnetische powerconnector.

Datzelfde jaar bracht Apple ook de Macbook op de markt, een goedkopere versie van de Macbook Pro. De laptop was met zijn adviesprijs van 999 dollar zo'n 1000 euro goedkoper dan de Macbook Pro en werd daarmee de best verkochte Mac in de geschiedenis van Apple. De witte plastic behuizing is kenmerkend voor de Macbook, die in 2008 werd vervangen door de Macbook Air. Drie jaar later werd de verkoop van de Macbook stopgezet.

2006 was met de Macbooks, nieuwe modellen van de iMac en de introductie Mac Pro één van de belangrijkste jaren in de geschiedenis van Apple.

Verfijnd

Sindsdien zijn de modellen vooral verfijnd en kwam er 2008 dus een iets goedkopere Macbook Air uit gericht op mensen die veel onderweg zijn. Ook is het ontwerp van de verschillende Macs sinds 2006 fors veranderd. Onder meer door het gebruik van aluminium.

Apple heeft de afgelopen jaren op de Nederlandse pc-markt een marktaandeel van tussen de 5 en 10 procent. Dat marktaandeel ligt onder meer niet hoger omdat alle Macs relatief duur zijn.