Een nieuwe en zeer grote 3d-printer kan binnen 24 uur een heel huis bouwen. Dit zou naast sneller ook nog eens goedkoper zijn.

Het concept van de 3d-printer is ontwikkeld door professor Behrokh Khoshnevis van de universiteit van Zuid-Californië. 

Het grote apparaat heeft een speciale spuitmond die aan een portaalkraan is vastgemaakt. De spuitmond kan beton 3d-printen waarmee op basis van een computermodel een huis kan worden gebouwd.

"In principe schalen we met het apparaat 3d-printen gewoon op tot de omvang van een gebouw", aldus Khoshnevis.

Het apparaat zou door verschillende manieren van 3d-printen ook leidingen voor elektra, water en airconditioning kunnen toevoegen. Andere onderdelen van het apparaat zouden bijvoorbeeld een dak kunnen leggen.

De 3d-geprinte huizen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerciële woningbouw en noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is.

"Het onderzoek heeft zich ook gericht op de bouw van woningen voor en op andere planeten. Deze 3d-printer is mogelijk één van de weinige apparaten die een infrastructuur op Mars of de maan kan bouwen", zegt Khoshnevis.

Nederlander

Eerder ontwierp de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars een gebouw uit één stuk dat door een 3d-printer kan worden uitgeprint. Ruijssenaars wilde toentertijd een Italiaanse 3d-printtechniek gebruiken die zand of vermalen steen opnieuw in de gewenste vorm verhardt.

Wat 3d-printen Nederlanders het liefst?

Bekijk recente onthullingen en doorbraken op het gebied van 3d-printen