Google koopt Nest, fabrikant van slimme thermostaten, voor 3,2 miljard dollar over. Waarom is de zoekgigant geïnteresseerd in dit bedrijf en wat gebeurt er met Nest na de overname? Vijf vragen over de overname.

Wie is Nest?

Nest, voluit Nest Labs, is een bedrijf dat zich richt op slimme toepassingen voor in huis. Het bedrijf werd bekend met de slimme thermostaat, maar heeft inmiddels ook een rookmelder die kan praten en pushberichten naar smartphone kan versturen.

Het bedrijf is gevestigd in Palo Alto in Californië. Ook het hoofdkantoor van Google staat daar in de buurt. Nest Labs werd in 2010 opgericht door Tony Fadell, de huidig ceo, en Matt Rogers. Beide mannen kwamen van Apple.

Eind 2012 had het bedrijf 130 medewerkers en kreeg het investeringen van onder meer Google. In 2011 werd het eerste product, de Nest Learning Thermostat, gelanceerd. In oktober 2013 volgde de eerder genoemde rookmelder Nest Protect.

De producten van Nest zijn momenteel alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada beschikbaar.

Waarom heeft Google Nest overgenomen?

Zoals gezegd was Google al investeerder in het bedrijf. Fadell laat in een interview met the Wall Street Journal weten dat de zoekgigant de eerste stap zette voor de overname. Google wilde naar verluidt weten hoe de bedrijven meer samen konden werken.

Nest had naar eigen zeggen voldoende geld en dus geen behoefte aan extra investeringen. Uiteindelijk rolde er een overname uit.

Fadell zegt over de motieven van Google: "Uiteindelijk gaan onze huizen onze levens veranderen. Google wil de wereld veranderen met hun mobiele producten en diensten. Dit is een manier voor hen om dat in huishoudens te doen met een al bestaand managementteam en goedlopend bedrijf dat al producten heeft."

Naast de specifieke thermostaten en rookmelders heeft Google mogelijk ook interesse in een team dat ervaring heeft met het produceren van consumentenelektronica in het algemeen. Het bedrijf produceert nu nog voornamelijk software, al maakte het met apparaten als de Chromecast al eens uitstapjes naar hardwareproductie.

Diverse analisten en investeerders wijzen ook op de mogelijke data die Google met Nest in handen krijgt. De zoekgigant weet al veel over de levens van zijn gebruikers, maar data over het huishouden kan daar een aanvulling op zijn.

Ook de recente overname van diverse robotmakers kan een reden zijn. Google wil in de toekomst eigen robots gaan bouwen. Nest verwerkt eigenlijk een kleine robot in een thermostaat of rookmelder. Het hoofd van de technologische afdeling van Nest is Yoky Matsuoka, een expert op het gebied van robots en kunstmatige intelligentie afkomstig van de universiteit van Washington.

Waarom neemt Apple het bedrijf niet over?

Apple lijkt op papier een logische partij voor de overname van Nest. De oprichters van het bedrijf komen bij Apple vandaan en Apple verkoopt de producten van Nest via de online Apple Store.

Volgens bronnen van Recode deed Apple geen bod, of in ieder geval geen serieus bod. Dat is ergens ook logisch. Apple staat niet bekend om zijn grote overnames, maar neemt meestal kleine bedrijven over die een nog niet afgerond product hebben.

Nest biedt daarnaast vooral design, waar de iPhonemaker zelf ook goed in is. Analist Jonathan Gaw, van onderzoeksbureau IDC, laat aan Cnet weten: "De technologie van Nest is leuk, maar niet per se baanbrekend."

Gaw denkt dat Apple wel geïnteresseerd is in 'the internet of things', maar dat het bedrijf daarbij meer kijkt naar draagbare producten of technologie van bijvoorbeeld fitnesstracker Fitbit.

Waarom verkopen de oprichters Nest?

Fadell laat in een interview weten dat hij gefrustreerd raakte door alle dingen die hij moest regelen, zoals human resources, juridische zaken en distributie. Hij had steeds minder tijd voor zijn producten. Google kan helpen bij de zakelijke kant van het bedrijf terwijl de medewerkers van Nest zich weer kunnen richten op nieuwe apparaten.

Wat gebeurt er nu met Nest?

Google heeft beloofd Nest Labs als een los bedrijf te behandelen. De directie blijft aan het roer, en ook de iOS-app blijft beschikbaar naast de Android-app. Ook zal de Nest voorlopig gewoon beschikbaar blijven in de Apple Store.

Of er een diepgaande integratie met Google-producten komt, is nog niet zeker. Nest zegt daarover: "De producten van Nest hebben de aandacht van Google gegrepen en er zijn vast een hoop toffe dingen die we samen kunnen doen, maar er is nog niets nieuws te melden."

Volgens het bedrijf zullen de privacyvoorwaarden niet veranderen. Gegevens van gebruikers mogen alleen gebruikt worden om de producten en diensten van Nest te verbeteren, en dat blijft zo.