Naast horloges en brillen worden ook auto’s steeds slimmer. Dit jaar komen er tablets en app stores in auto’s terecht en kunnen autosystemen met een smartwatch worden bestuurd. Een overzicht.

Android-tablet

Audi heeft een eigen tablet ontwikkeld die bedoeld is voor passagiers in de auto, maar ook buiten de auto gebruikt kan worden. De tablets kunnen in de hoofdsteun van een stoel worden geklikt, maar ook los worden gebruikt.

Het apparaat draait op Android 4.3 en heeft een eigen interface. Het thuisscherm is aangepast zodat er slechts een paar apps zichtbaar zijn die bovendien grote iconen hebben. Wel is het mogelijk zelf nog gepersonaliseerde andere schermen te maken.

Via de tablet kan het systeem van de auto worden aangestuurd. Zo is het mogelijk navigatie op te starten, muziek af te spelen en er wordt data van de auto opgeslagen. Op die manier kan thuis op de bank worden bekeken hoe het staat met het oliepeil of de bandendruk.

Audi heeft de tablet zelf ontwikkeld zodat hij tegen een stootje kan en bij een botsing niet direct kapot is. De tablet heeft speciaal glas, een extra stevige behuizing en kan lagere en hogere temperaturen aan.

Lees meer over de komst van Android-auto's

Smartwatch

Mercedes liet tijdens gadgetsbeurs CES zien dat het interne systeem van de auto bestuurd kan worden met de smartwatches van Pebble. Ook hier is het mogelijk navigatie op te starten, maar ook bijvoorbeeld spraakbesturing Siri en het afspelen van media behoren tot de mogelijkheden.

De gebruiker kan via een app instellen welke knoppen van de smartwatch welke apps opstarten. Zo kan de bestuurder zijn aandacht op de weg houden. De Pebble stuurt het systeem niet direct aan, er zit altijd een gekoppelde smartphone tussen.

Naast het aansturen krijgt de bestuurder ook een waarschuwing als er bijvoorbeeld een botsing dreigt, of als de benzine bijna op is. De sensoren van de Mercedes sturen waarschuwingen via de telefoon naar de smartwatch die dan begint te trillen.

Bekijk de nieuwe metalen Pebble-horloges

Apps

Chevrolet laat bestuurders hun systeem gewoon via het scherm en de knoppen in de auto zelf besturen, maar voegt apps toe. In de zomer komt de applicatiewinkel beschikbaar voor diverse nieuwe modellen en er zijn nu zo’n tien tot vijftien apps beschikbaar.

Het bedrijf controleert streng welke apps worden ingediend zodat ze voldoen aan de veiligheidseisen. Nu zijn er bijvoorbeeld apps om de status van de auto te controleren of het weerbericht in de gaten te houden. De apps zijn zowel voor de bestuurder als passagiers bedoeld.

Alles over gadgetbeurs CES