De prijzen van ultra hd-tv’s gaan dit jaar fors omlaag naar zo’n 2000 euro. De opvolger van full hd moet voor een breed publiek beschikbaar komen.

Dat laten LG, Samsung, Sony en Philips desgevraagd weten aan NUtech.

Ultra hd is de opvolger van full hd. De tv’s hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels en dat zorgt voor scherper beeld.

Alle grote tv-fabrikanten kondigden tijdens de Consumer Electronics Show (CES) tal van nieuwe ultra hd-tv’s aan. Zo zijn er dit jaar meer formaten beschikbaar, van 49 tot 110 inch.

Tv-formaat

“Ultra hd zal eind dit jaar voor de meeste mensen bereikbaar zijn”, stelt Ken Hong, director global communications bij LG. Hij verwacht dat de prijs van de kleinere modellen van zo’n 55 inch omlaag schiet tot het niveau van de huidige premiummodellen.

Die tv’s kosten zo’n 2000 tot 2500 euro. Michael Zöller, de Europese sales- en marketingdirecteur tv van Samsung, noemt dat prijspunt ook als verwachting voor dit jaar.

Scott Housley, hoofd productontwikkeling bij TP Vision (fabrikant van Philips-tv’s), belooft nog goedkopere ultra hd-toestellen. “Veel lager dan 2500 euro”, aldus Housley. Philips heeft nog geen nieuwe tv’s aangekondigd.

GfK berekende eind 2013 dat er in Nederland slechts 160 ultra hd-tv’s waren verkocht met een gemiddelde prijs van 4300 euro. Het gros van de modellen kostten dan ook minimaal 4000 euro.

Oled

Een andere nieuwe ontwikkeling is oled. De eerste tv’s voor consumenten kwamen in 2013 uit, maar tijdens gadgetbeurs CES bleef het bij Samsung en Sony stil. Alleen LG kondigde diverse nieuwe oled-tv’s aan.

Bas Dekker, commercieel directeur van LG Nederland, stelt dat het bedrijf de productieprocessen inmiddels onder controle heeft en de prijzen de komende twee jaar hard gaan dalen. De huidige oled-tv’s kosten enkele duizenden tot ruim tienduizend euro.

Zijn collega Ken Hong stelt dat de brede beschikbaarheid van oled wel iets langer op zich laat wachten omdat andere bedrijven minder op oled focussen: "Concurrentie betekent vaak innovatie en ook het prijspunt zal minder snel zakken als er weinig activiteit is."

Samsung laat weten dat het zich wel blijft inzetten voor oled en Sony belooft in de toekomst ook nieuwe oled-tv’s uit te brengen. TP Vision hanteert een afwachtende houding omdat de schermen nog te duur zijn.

Wat zijn de voordelen van ultra hd en oled?

Bekijk de nieuwe ultra hd-tv’s van Samsung

Meer over de oled- en ultra hd-tv’s van LG