Chipmaker Intel wil vooroplopen met het ontwikkelen van 'wearables', draagbare technologieën als slimme horloges, armbanden en andere gadgets.

Het bedrijf presenteerde op gadgetbeurs CES verschillende prototypes van wearables, waaronder slimme oordopjes die de hartslag meten en een slim rompertje dat bijhoudt of een baby slaapt of huilt.

David Ginsberg, hoofd marktonderzoek van Intel, legt tegenover NUtech uit dat het bedrijf probeert te bedenken hoe de toekomst van wearables eruit zou kunnen zien, zodat andere bedrijven met chips van Intel daadwerkelijk gadgets op de markt kunnen brengen.

"Een van de dingen die Intel zich de afgelopen jaren heeft gerealiseerd is dat het in het huidige technologietijdperk niet alleen om hardware gaat. Het silicium [dat wordt gebruikt in chips, -red] is uiteraard het fundament dat deze ervaringen mogelijk maakt, maar als siliciumbedrijf moeten wij de ervaring ook begrijpen", zegt Ginsberg.

"We hebben daarom meer geïnvesteerd in gebruikservaring en onderzoek daarnaar, zodat we prototypes van nieuwe ervaringen kunnen leveren."

Kosten

Ook immer lagere kosten helpen bij het creëren van grotere hoeveelheden slimmere gadgets. Tijdens een speech op CES zei Intel-CEO Brian Krzanich dat het bedrijf simpelweg als doel heeft om "alles slim te maken".

"De kosten van computers zijn nu op een punt dat je dingen kunt doen die je vijf jaar geleden niet eens had overwogen", zegt Ginsberg. "We zijn op de vooravond van iets groots."

Ginsberg verwacht niet dat wearables in 2014 al in zeer grote hoeveelheden zullen worden verkocht. Wel wordt volgens hem dit jaar een trend ingezet. "Ik denk dat we over vijf jaar terug zullen kijken naar deze tijdsperiode en zullen zeggen dat de wearable hier echt tot bloei is gekomen."

Hands-on: De meest opmerkelijke smartwatches van CES

Bekijk wat er allemaal is aangekondigd op gadgetbeurs CES