IBM investeert 1 miljard in een nieuwe afdeling die supercomputer Watson aan zowel zakelijke als particuliere klanten moet gaan leveren.

De nieuwe IBM Watson Group krijgt zo'n tweeduizend werknemers en komt onder leiding van voormalig vice-president van IBM Software Solution. Dat meldt Reuters.

Watson is een supercomputer met kunstmatige intelligentie die is ontwikkeld om menselijke vraagstelling te kunnen imiteren en interpreteren. De computer werd in 2011 bekend, toen was Watson in het Amerikaanse spelprogramma Jeopardy twee menselijke spelers te slim af.

Vraag

Volgens IBM is de nieuwe Watson-divisie opgericht omdat de vraag naar dergelijke supercomputers sterk toeneemt. "We hebben een keerpunt bereikt waarop de interesse overweldigend is geworden, daarom moeten we sneller handelen", zegt Stephen Gold, vice-president van Watson Business.

Het formaat van de supercomputer is teruggebracht tot dat van "drie gestapelde pizzadozen", in 2011 vulde Watson nog een hele kamer. Het is overigens niet per se nodig de supercomputer in huis te halen, veel Watson-applicaties kunnen ook via internet gebruikt worden.

Omzet

IBM wil de mogelijkheden van zijn supercomputer niet alleen slijten aan professionals in bijvoorbeeld de medische wereld, maar ook consumenten toegang geven tot Watson. Zo zag IBM vorig jaar al mogelijkheden om Watson in te zetten als personal shopper en gezondheidscoach.

De omzet die IBM met zijn Watson-divisie draait ligt nu nog rond de honderd miljoen dollar. Marktonderzoeker Gartner voorspelt dat Watson en daar van afgeleide technieken tegen 2018 goed zijn voor ruim twaalf procent van de omzet van IBM. In 2012 draaide het bedrijf een omzet van 104,5 miljard dollar (76,6 miljard euro).

Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie?

Bekijk een lijst met de snelste supercomputers ter wereld