Intel-CEO Brian Krzanich heeft tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas verschillende slimme gadgets laten zien. Het bedrijf werkt onder meer aan een smartwatch en slimme oordopjes.

De smartwatch van Intel is bijzonder omdat hij ook zonder smartphone werkt. Alle functionaliteit zit in het horloge zelf verwerkt.

De chipmaker lijkt zich met het horloge vooral op ouders te richten. De locatie van het horloge kan namelijk 24 uur per dag worden gevolgd. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld zien of hun kinderen op school zitten. Het horloge weet bovendien dat de kinderen daar moeten zijn, en kan een notificatie sturen aan de ouders als dat niet het geval is.

Naast de smartwatch toonde Intel verschillende andere apparaten die op het lichaam kunnen worden gedragen. Zo maakt het bedrijf slimme oordopjes die de hartslag kunnen meten.

De oordopjes halen hun energie uit de koptelefoonaansluiting van smartphones en hoeven dus niet apart te worden opgeladen. In een smartphone-app kan de hartslag live worden getoond. Zo kunnen hardlopers hun hartslag nauwkeurig bijhouden.

Jarvis

Intel toonde ook een slimme headset, die constant luistert naar de stem van de drager. Het apparaat heeft de bijnaam Jarvis en wordt geactiveerd door 'Hello Jarvis' te zeggen.

Vervolgens kan de gebruiker spreken met de headset om opdrachten te geven. Dat werkt net als bij de virtuele assistent Siri van Apple door middel van gewone zinnen. 

Tijdens een demonstratie werd getoond dat Jarvis locaties in de buurt kan aanraden, en dat met de headset afspraken kunnen worden ingepland. "Je hebt trouwens nog drie berichten van je vrouw", zei Jarvis tijdens de demonstratie, zonder dat daarnaar was gevraagd.

Opladen

Om alle draagbare apparaten op te laden toonde Intel de Smart Charging Bowl, een grote kom die verschillende apparaten tegelijk draadloos kan opladen. Dat moet een grote hoeveelheid kabels overbodig maken.

De draagbare apparaten worden aangestuurd door de nieuwe Edison-chip van Intel. Dat is een compleet systeem ter grootte van een sd-kaart, met verschillende sensoren aan boord.

Intel belooft dat Edison zeer weinig stroom verbruikt. Ingebouwd zitten wifi, Bluetooth 4.0 en een verbinding met een appstore.

Wedstrijd

Om nog meer slimme apparaten te laten ontwikkelen, organiseert Intel een wedstrijd met een totaal aan 1,3 miljoen dollar (1 miljoen euro) aan prijzengeld. De tien beste ideeën worden daadwerkelijk in productie genomen door partners van Intel.

De Edison-chip wordt halverwege 2014 beschikbaar. Intel beloofde dat alle slimme gadgets voor het eind van het jaar op de markt zijn.