Samsung heeft tijdens gadgetbeurs CES de eerste buigbare tv ter wereld getoond. Bovendien komt het bedrijf met vier nieuwe gebogen televisies.

Over de 85 inch buigbare tv van Samsung is nog weinig bekend. Zo is niet duidelijk of de tv dit jaar al verkrijgbaar zal zijn en voor welk bedrag.

Duidelijk is dat het toestel aan de hoeken licht gebogen kan worden en vervolgens weer in de originele platte staat kan worden teruggezet. Hoe de gebruiker de tv moet buigen, is niet duidelijk.

Samsung toont op CES ook de eerste gebogen tv’s van het bedrijf met een ultra hd-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit jaar brachtten LG en Samsung al de eerste gebogen oled-tv uit

De vier nieuwe modellen van  55, 65, 78 en 105 inch zijn geen oled-schermen. Prijzen maakt Samsung nog niet bekend, maar de kleinste drie tv’s moeten dit voorjaar in de winkels liggen.

Ultra hd

Ook worden er nieuwe S9-tv’s uitgebracht. Naast het bestaande 85 inch-model komt er nu een tv met een scherm van 110 inch (2,79 meter) uit. Dat is de grootste ultra hd-televisie van dit moment. Deze tv’s beschikken ook over een ultra hd-resolutie en een geüpdatete quad core-processor die twee keer sneller is dan zijn voorganger.

Tot slot komen er dit voorjaar vijf nieuwe tv’s in de U7500-serie uit. Ook deze tv’s zijn allemaal ultra hd en hebben een nieuwe chip. Het gaat om 48, 55, 65 en 75 inch-modellen. De toestellen zijn 3 centimeter dun.

Samsung brengt geen nieuwe oled-tv’s op de markt. Bovenstaande televisies beschikken allemaal over een lcd-scherm.

Content

Alle ultra hd-toestellen van Samsung beschikken over UHD Upscaling waarmee Samsung de resolutie van films en series in fulld hd of hd oppoetst tot ‘bijna-ultra hd’. “Dat kan dankzij een vierstappenproces: signaalanalyse, ruisonderdrukking, detailanalyse en opschaling”, aldus Samsung in een verklaring.

Het opschalen is belangrijk voor Samsung omdat er nog weinig ultra hd-materiaal beschikbaar is. Het bedrijf kondigt wel aan dat het dit jaar ultra hd-beelden van Amazon, Comcast, M-Go en Netflix op de nieuwe tv's zal streamen. Wanneer dit materiaal beschikbaar is, is niet bekend. De beelden zijn bovendien niet exclusief voor Samsung.

Het bedrijf gaat wel los een hard drive met ultra hd-content verkopen. Daar staan onder meer documentaires en films op. Diverse Hollywood-films worden wel al in de 4K-resolutie opgenomen.

Software

Het besturingssysteem van de Samsung tv’s is ook op de schop gegaan. Zo is het mogelijk tot vier schermen op een beeldscherm te tonen. Bovendien geeft de zoekmachine automatisch relevante content bij bijvoorbeeld een sportwedstrijd.

Door het scherm te splitsen is het mogelijk tegelijkertijd de browser, live tv en Youtube weer te geven. Vier schermen weergeven is alleen mogelijk voor de U8500-serie. Bij de andere tv’s gaat het om twee schermen.

Samsung onthulde ook vier nieuwe tablets

Bekijk al het nieuws van gadgetbeurs CES