LG wil smart tv's toegankelijker maken en de bediening vereenvoudigen door het besturingssysteem WebOS te gebruiken. Ook zet het bedrijf vol in op ultra hd.

Dat maakt LG tijdens gadgetbeurs CES bekend.

WebOS is ontwikkeld door Palm en kwam in 2010 in handen van Hewlett-Packard (HP). Dat bedrijf probeerde zonder succes WebOS als besturingssysteem voor smartphones en tablets te introduceren.

LG nam WebOS in maart over en heeft het omgebouwd tot software voor smart tv's. WebOS moet televisie vooral eenvoudiger maken. Voor ontwikkelaars zou het gemakkelijk zijn apps te maken en voor gebruikers moet de bediening laagdrempeliger zijn.

Eenvoudig

"Het mooie van WebOS is dat het eenvoudig in het gebruik is.", aldus In-Kyu Lee, hoofd van de tv-afdeling van LG. Volgens het bedrijf geven de meeste consumenten aan dat ze smart tv's te ingewikkeld vinden.

Zo'n 70 procent van de nieuwe tv's van LG die dit jaar op de markt komen draaien op WebOS. Het besturingssysteem herkent automatisch met welk extern apparaat de tv wordt bediend. Dat kan met een afstandsbediening, maar ook met een telefoon. De laat dan automatisch de juiste mogelijkheden zien.

Interface

Qua uiterlijk onderscheidt WebOS zich door een horizontale balk over ongeveer een derde van het scherm. Die balk kan op elk moment worden opgeroepen en maakt het mogelijk te wisselen tussen live televisie, on demand-aanbod of bijvoorbeeld smart tv-apps, de internetbrowser of video's van een smartphone of tablet.

Ook is er een nieuwe Today-menu geïntroduceerd dat in de balk te vinden is. Via Today worden automatisch aanbevelingen gedaan voor nieuwe films en programma's en wordt bijgehouden welke programma's de gebruiker gemist heeft.

Op de WebOS-tv's blijven de apps uit de LG Store gewoon beschikbaar.

Ultra hd

Naast WebOS zet LG dit jaar vol in op ultra hd, de opvolger van full hd. De tv's hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Er komen twaalf nieuwe tv's uit van 49, 55, 65, 79, 84, 98 en 105 inch. Ook introduceert het bedrijf twee nieuwe gebogen tv's van 105 inch en een oled-model van 77 inch. Ook deze televisies hebben een ultra hd-resolutie.

LG 105 Curved Oled en UB 9800

LG 105 Curved Oled en UB 9800
LG 105 Curved Oled en UB 9800
Foto: LG

Tot slot komen er vijf nieuwe oled-tv's uit van 45 tot 77 inch die geen gebogen scherm hebben. De 55, 65 en 77 inch tv's beschikken ook over ultra hd.

Netflix-CEO Reed Hastings vertelde tijdens de presentatie van LG dat het vanaf dit jaar mogelijk wordt om ultra hd-series direct op smart tv's van onder meer LG te streamen. Bijvoorbeeld de populaire Netflix-serie House of Cards is in ultra hd opgenomen en bewerkt en zal later dit jaar in de hogere resolutie van 3840 x 2160 pixels te bekijken zijn.

Buigbaar

Nadat concurrent Samsung op zijn persconferentie op CES een televisie aankondigde die buigbaar is, meldt LG maandagnacht dat het ook zo'n apparaat heeft ontwikkeld. Bij beide televisies kan de kijker de buiging van het scherm met een druk op de knop aanpassen.

Waar het model van Samsung 85 inch groot is, maakt LG een iets kleiner model van 77 inch. De tv van LG heeft bovendien een oled-scherm, terwijl Samsungs buigbare tv een led-scherm heeft.

Huishoudelijk

Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte maandag ook bekend dat de slimme huishoudelijke apparaten van LG binnenkort met één app te besturen zijn. Bovendien kunnen consumenten met hun wasmachines en koelkasten gaan 'chatten' via verschillende chatapps.

LG kondigde maandag ook de Lifeband aan, een armband met oled-scherm en notificaties die gebruikt kan worden tijdens het sporten. Bovendien komt het bedrijf met oordopjes die de hartslag kunnen meten.

Bekijk de fitnesstracker Lifeband

Review: Gebogen oled-tv LG heeft superieure beeldkwaliteit

Wat is er nog meer aangekondigd tijdens CES?