Apple heeft een patent toegewezen gekregen waarmee de hartslag van de gebruiker als identiteitscontrole kan worden gebruikt.

De patenten, gevonden door Appleinsider, spreken van een “naadloos ingebouwde hartslagmeter” in metalen onderdelen van de behuizing van een apparaat.

Gebruikers zouden aan de hand van hun hartslag geïdentificeerd kunnen worden, ook kan het humeur worden bepaald. Het patent werd in 2009 ingediend, dit jaar bracht Apple zijn eerste iPhone met biometrische sensor uit, de iPhone 5S met vingerafdrukscanner.

De hartslagsensors pikken volgens het patent signalen op die uniek zijn voor de hartslag van de gebruiker. In combinatie met een vingerafdrukscanner kan daarmee mogelijk het wachtwoord vervangen worden. Bedrijven als Google en Microsoft werken ook al langer aan methoden om het wachtwoord overbodig te maken.

Gebaren

Apple heeft ook een patent toegewezen gekregen op een manier om gebaren in de lucht te detecteren. Concurrenten bouwen dergelijke technologie al in, zoals Samsung bij de Galaxy S4. Die kan bestuurd worden door een vinger vlak boven het scherm te laten zweven.

Anders dan die techniek zou de techniek van Apple voornamelijk gebruikt worden om de nauwkeurigheid van het touchscreen te vergroten.

Zo zou het scherm kunnen zien wat de gebruiker bedoelt, nog voordat het scherm is aangeraakt. Daarmee zou het aantal onbedoelde aanrakingen verkleind kunnen worden.

Ook zou de techniek gebruikt kunnen worden om de nauwkeurigheid van het scherm onder verschillende omstandigheden te vergroten. De gevoeligheid van touchscreens verandert bijvoorbeeld bij koud weer, de interpretatie van aanrakingen zou daarop aangepast kunnen worden.

Lees onze review van de iPhone 5S met vingerafdrukscanner