Normale consumenten gaan over ruim een jaar in zelfrijdende auto's de Nederlandse weg op om te kijken hoe ongetrainde mensen met de besturing omgaan.

Dat vertelt Riender Happee, onderzoeker van de TU Delft en leider van het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), in een interview met NUtech.

Tot nu toe hebben vooral experts in de zelfrijdende auto gereden. Op die manier wordt de technologie in het voertuig getest. De menselijke kant van het verhaal is ook van groot belang, benadrukt Happee.

Zo moet er worden gekeken of mensen wel alert genoeg blijven als de auto het werk doet, wat er gebeurt als de automatische piloot de auto niet meer zelf kan besturen en of bestuurder zich wel veilig blijft voelen.

Volgafstand

"Uit simulatortests blijkt dat bestuurders net iets minder adequaat en snel reageren als ze daarvoor in een zelfrijdende auto hebben gezeten. We gaan precies meten hoeveel seconde het duurt om de betrouwbaarheid weer terug te krijgen", vertelt Happee.

Ook gaan de onderzoekers kijken wat consumenten vinden van een korte volgafstand. Door zelfrijdende auto's dichter op elkaar te laten rijden gaat de wegcapaciteit flink omhoog en het brandstofverbruik naar beneden.

Het kan echter ook een onprettig gevoel veroorzaken om zo dicht op de voorganger te rijden.  "Je kan natuurlijk altijd het stuur overnemen", stelt Happee.

2020

Tot slot zal er worden gekeken naar hoe de bestuurder gewaarschuwd kan worden als hij het stuur moet overnemen. Als het heel hard gaat sneeuwen of de verkeerssituatie te ingewikkeld is, moet de auto de controle op een veilige manier teruggeven aan de bestuurder.

Diverse autofabrikanten verwachten de eerste zelfrijdende auto's in 2020 te verkopen, maar dan zal de bestuurder nog redelijk alert moeten zijn. "Dat wil zeggen dat je de ogen van de weg mag houden, maar in een redelijke tijd het stuur moet kunnen overnemen", aldus Happee.

De auto's worden bijvoorbeeld uitgerust met camera's die monitoren of de bestuurder nog wel voldoende alert is. Dat moet voorkomen dat de bestuurder bijvoorbeeld in slaap valt als de auto aan het rijden is.

DAVI

In Nederland leidt de TU Delft het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI). Samen met TNO, de rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), Connekt, andere universiteiten en industriële partners.

Zelfrijdende auto's hebben volgens Happee grote voordelen. "Uit schattingen blijkt dat het brandstofverbruik met 20 procent omlaag kan en er veel minder ongelukken zullen zijn. Bovendien kan de wegcapaciteit verdubbelen", aldus de onderzoeker.

Het uiteindelijke doel is om nul verkeersdoden te behalen.

Ook het gemak voor de bestuurder is een pluspunt aan zelfrijdende auto's. "Bijvoorbeeld tijdswinst. Je kan andere dingen gaan doen in de auto. Dat is een heel groot voordeel", meent Happee.