Google wint 'robotspelen'
De robot van SCHAFT verzamelde 27 van de 32 punten, die verdiend konden worden bij in totaal acht onderdelen, meldt Gizmodo.
SCHAFT won de competitie daarmee met gemak: de nummer twee, een robot van IHMC Robotics, verdiende 20 punten. Tartan Rescue, de nummer drie, haalde 18 punten binnen.
De acht beste teams ontvangen een prijs van 1 miljoen dollar. Dat bedrag is bedoeld ter voorbereiding voor de finale in 2014, waar het winnende team 2 miljoen dollar kan winnen.
Deelnemers
De competitie is verdeeld in vier groepen. Groep A, waarin ook de winnaar zit, bestaat uit zes robots die voor een deel worden gefinancierd door DARPA.
In groep B en C zitten teams die de robot gebruiken van DARPA zelf, de Atlas. Deze teams ontwikkelen alleen de software, niet de hardware. Groep D bestaat uit vier robots die geen financiering krijgen.
De meest prominente robots, ontwikkeld door gerenommeerde universiteiten en bedrijven, zitten in groep A. We zetten deze robots op een rijtje:
SCHAFT
De winnende robot is de HRP-2 based biped van SCHAFT, een bedrijf dat dit jaar werd overgenomen door Google. De robot is 1,48 meter lang, is met gesprekte armen 1,3 meter breed en weegt 95 kilo. De robot loopt op twee benen, maar heeft verder niet heel veel weg van een mens.
NASA
Andere deelnemers doen hun best om de 'meest menselijke' robots te maken. Onder de deelnemers bevond zich bijvoorbeeld de mensachtige robot van NASA, Valkyrie. De NASA-robot is 1,90 meter lang en 125 kilo zwaar. De robot werkt op een batterij die na een uur leeg is, maar binnen enkele minuten eenvoudig vervangen kan worden.
Het 'hoofd' van Valkyrie heeft veel weg van een motorhelm. De robot beschikt verder over heel veel camera's, bijvoorbeeld in het hoofd, buik, onderarmen, knieën en voeten. Met de data van deze camera's kan de robot efficiënter en sneller bewegen.
Virginia Tech
De Amerikaanse technische universiteit Virginia Tech ontwikkelde de Tactical Hazardous Operations Robot, of THOR. De robot is 1,78 meter hoog, is 2,08 meter breed met gespreide armen en weegt 65 kilo.
De universiteit zegt de robot te ontwikkelen om de wereld te redden. "Dat geloven we echt. Als deze technologie in de toekomst ook maar één mensenleven kan redden, is het alle moeite waard", aldus Dennis Hong van Virginia Tech.
Drexel University
Drexel University in Philadelphia bouwde in 15 maanden de tweebenige robot DRC-Hubo. De robot is 1,40 meter hoog, heeft een spanwijdte van 2,04 meter en weegt 60 kilo.
Jet Propulsion Labs
Jet Propulsion Labs, dat onder meer onbemande vliegtuigen bouwt voor NASA, bouwde RoboSimian, een robot die op vier benen rondloopt maar ook op twee benen kan wandelen. De benen worden niet alleen gebruikt om te lopen, maar ook voor andere taken.
RoboSimian is 1,64 meter hoog wanneer het op twee benen staat, heeft een spanwijdte van 2,21 meter en weegt 108 kilo.
Carnegie Mellon University-NREC
Het Tartan Rescue team van Carnegie Mellon University ontwikkelde CHIMP, een robot die zoals de naam al doet vermoeden wat wegheeft van een aap.
De robot is 1,58 meter hoog, heeft een spanwijdte van ongeveer 3 meter en weegt 180 kilo.
Atlas
Atlas, de robot van DARPA zelf, werd gebruikt door groepen B en C, waar de deelnemers alleen de software maken. Atlas is 187,9 centimeter lang, weegt 149,7 kilo en heeft een borstkas met een diepte van 55,9 centimeter. Zijn schouders zijn 76,2 centimeter breed en daarmee heeft hij volgens de ontwikkelaars 'bijna menselijke verhoudingen'.
Atlas kan terwijl hij loopt een 9 kilo wegende bal opvangen zonder uit balans te raken. Verder beschikt de robot over 28 gewrichten, waardoor het moeiteloos en snel kan traplopen. Het menselijk lichaam heeft tussen de 250 en 350 gewrichten.
Rampscenario
Tijdens de twee dagen durende wedstrijd in Florida was het aan de zeventien robots om een parcours te voltooien dat gevuld was met obstakels die echte rampscenario's moeten voorstellen. De robots moesten bijvoorbeeld een gat snijden in een betonnen muur, lekkende pijpleidingen vinden en sluiten, en navigeren door een terrein vol met brokstukken.
Om de test nog moeilijker te maken werd de verbinding tussen de robots en hun bestuurders verstoord, om het nog meer te doen lijken op een noodscenario.
Fukushima
De technologische onderzoektak van het Amerikaanse leger, DARPA, begon in 2011 met de wedstrijd als reactie op de ramp in Fukushima.
Omdat de Japanse kerncentrale in Fukushima door straling onbegaanbaar was voor mensen, werden er robots gebruikt om de centrale te betreden. Omdat de medewerkers niet getraind waren in het besturen van de robots kon de kernramp niet worden voorkomen. DARPA hoopt de ontwikkeling van robots met de wedstrijd te stimuleren.
Google heeft het afgelopen halfjaar zeven bedrijven gekocht die zich bezighouden met verschillende aspecten van robots. Google wil zich de komende jaren richten op het ontwikkelen van intelligente en mensachtige robots. Voormalig Androidbaas Andy Rubin wordt leider van het project.