Het is mogelijk om een implanteerbare batterij aan te drijven met behulp van het huidpigment melanine, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Dat melden onderzoeker van de Universiteit van Carnegie Mellon in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Hierdoor kunnen nanorobots of geïmpanteerde apparaten zoals pacemakers veiliger worden gemaakt.

Het pigment uit de huid kan worden gebruikt om de elektroden te creëren waaruit elektrisch geladen deeltjes een batterij verlaten en zo een apparaat van stroom kunnen voorzien. 

Door de elektroden te laten reageren met natriumionen en water kan een batterij worden ontwikkeld uit stoffen die afbreekbaar zijn en van nature in het menselijk lichaam voorkomen.

Nanorobot

De batterij die de wetenschappers in gedachten hebben zou door de lichaamsvriendelijke bouwstoffen zonder gevaar kunnen worden ingeslikt of kunnen worden geïmplanteerd in het menselijk lichaam.

De afbreekbare energiebron zou van pas komen bij het aandrijven van geïmplanteerde apparaten zoals pacemakers, of bij toekomstige medische behandelingen waarbij medicijnen door nanorobots naar een specifieke plaats in het lichaam worden vervoerd.

"Als we dit soort apparaten veilig kunnen inslikken, zouden we veel problemen kunnen overwinnen die nu optreden bij apparaten die in het lichaam worden geïmplanteerd, zoals infecties en ontstekingen", verklaart hoofdonderzoeker Christopher Bettinger op de Britse nieuwssite New Scientist.  

"We zijn daarom aan de slag gegaan met biologisch afbreekbare substanties uit het menselijk lichaam, zoals natrium, water en melanine."

Inktvis

De batterij die de wetenschappers voor ogen hebben, hebben kan in theorie worden aangedreven met de in het menselijk lichaam aanwezige melanine. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een inktzakje van een inktvis te gebruiken, omdat dit orgaan bijzonder veel melanine bevat.

Bij de bouw van de eerste proefversie van de batterij slaagden de wetenschappers er nog niet in om alleen maar afbreekbare stoffen te gebruiken. De batterij functoneerde alleen in een stalen structuur.

Lees meer over nanorobots die medicijnen kunnen afgeven in het lichaam

Bekijk de laatste doorbraken in onderzoek naar batterijen