NASA geeft de Robonaut volgend jaar een grote update. De ruimterobot krijgt benen en moet op termijn ingezet worden voor ruimtewandelingen.

Dat laat de ruimtevaartorganisatie weten aan ABC News.

Robonaut wordt al in ruimtestation ISS gebruikt sinds 2011, maar krijgt volgend jaar zijn grootste update tot nu toe. De robot heeft op dit moment alleen een romp, hoofd en armen. In 2014 worden daar benen aan toegevoegd, zo laat NASA in een video zien.

De ruimterobot is dan ruim 2,40 meter lang en weegt zo'n 227 kilogram. NASA hoopt met de Robonaut te leren hoe mensen en robots communiceren, hoe ze op elkaar reageren en ze begrijpen wat de ander gaat doen.

Ruimtewandeling

Op termijn zou de ruimterobot zelfs ruimtewandelingen gaan maken. Nu helpt hij alleen nog in het ruimtestation.

"Uiteraard is een ruimtewandeling een geweldige inzet van robots in de ruimte", beaamt astronaut Cady Coleman, begeleider van Robonaut. "Mensen ademen en moeten hun ruimtepakken controleren. We moeten alle drie keer controleren want we willen niemand kwijtraken tijdens zo'n wandeling."

Ook Rob Ambrose, hoofd van het robotprogramma aan the Johnson Space Center in Houston, ziet kansen: "Hij kan voor langere tijd naar buiten of zelfs helemaal buiten blijven. Een paar weken buiten het ruimtestation is voor een mens geen optie, maar voor een robot prima mogelijk."

Vijftig jaar

Het zal echter nog wel even duren voor Robonaut echt ruimtewandelingen zal gaan ondernemen. Hij moet zijn benen volgend jaar eerst leren gebruiken.

Ook zijn formaat is momenteel nog een zorg, erkent Coleman. Zo zou de robot eenvoudig dingen kapot kunnen maken of mensen pijn kunnen doen. De manier van bewegen moeten de komende tijd echter worden verfijnd.

NASA heeft in totaal vijftig jaar uitgetrokken voor het project. De ontwikkeling van Robonaut is inmiddels zeventien jaar bezig. Dankzij zijn benen kan de rol van de ruimterobot in het ruimtestation groeien.

Bekijk hoe NASA een 3d-printer in de ruimte wil gaan gebruiken

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots