Motorola werkt aan een 'modulaire' smartphone, die bestaat uit verschillende vervangbare onderdelen.

Het bedrijf werkt daarvoor samen met Dave Hakkens, de Nederlander die eerder dit jaar wereldwijde bekendheid vergaarde met zijn concept Phonebloks.

Motorola zegt met zijn Project Ara te willen doen voor hardware wat Android deed voor software. Dat besturingssysteem is gratis beschikbaar voor telefoonfabrikanten en volledig aanpasbaar.

"Ons doel is om een meer doordachte, expressieve en open relatie tussen gebruikers, ontwikkelaars en hun telefoons op te zetten", schrijft Motorola op zijn blog

"Om je de mogelijkheid te geven te beslissen wat je telefoon doet, hoe hij eruit ziet, waar en waarmee hij wordt gemaakt, hoeveel hij kost en hoe lang je hem zal houden."

Modules

In een conceptontwerp toont Motorola hoe dat eruit kan komen te zien. Het systeem gebruikt een 'endoskelet', een centrale structuur waar verschillende modules aan vast kunnen worden gemaakt.

Zo kunnen stuk voor stuk elementen als een processor, display, batterij of toetsenbord worden toegevoegd. Individueel kunnen die ook weer worden vervangen.

Motorola zegt over enkele maanden uitnodigingen te zullen versturen naar ontwikkelaars om modules te maken voor Project Ara. Onduidelijk is wat de verdere plannen van Motorola zijn.

Bekijk het originele Phonebloks-concept