Een groep van voormalig Apple- en Google-medewerkers hebben een robot gemaakt die kinderen op een eenvoudige wijze moet leren programmeren.

Kinderen vanaf een jaar of vijf worden gestimuleerd de robot opdrachten te geven en zo te programmeren tot bepaalde handelingen en herhalingen.

De besturing vindt plaats via een tablet of telefoon. Het bedrijf Play-i heeft echter twee verschillende robots gemaakt. Eén van de twee robots kan daadwerkelijk rondrijden en kent meer verschillende handelingen. 

Volgens de initiatiefnemers is programmeren niets meer dan dingen in de juiste volgorde zetten. Kinderen kunnen dit met liedjes en verhalen heel goed, maar met code niet. De Play-i-robots moeten dat verschil opheffen.

De bewegingen van de robots zijn met icoontjes te selecteren en vervolgens voert de robot de handelingen uit. Later is het ook mogelijk kinderen vaste codes achter elkaar te laten plakken. Zij zullen dan vanzelf zien en leren welke handeling daarbij hoort.

De robots kunnen bijvoorbeeld muziek maken, rondrijden, het 'hoofd' draaien en andere bewegingen maken. De start-up heeft gekozen voor robots omdat fysieke objecten laten bewegen volgens hen voor kinderen interessanter is dan het programmeren van een animatie op een tabletscherm.

De makers hopen 250.000 dollar op te halen om de eerste twee robots te kunnen bouwen. Geïnteresseerden kunnen voor 49 dollar de eenvoudige Yana-robot bestellen. Bo, die ook kan rondrijden kost 149 dollar en samen zijn ze voor 198 dollar verkrijgbaar.