Britse politie heeft in Manchester een 3d-printer en mogelijke geprinte onderdelen van een wapen in beslag genomen.

Dat blijkt uit een verklaring van de politie uit Manchester.

De 3d-printer en verschillende onderdelen van wat mogelijk een 3d-geprint wapen zou zijn, werden in Manchester in beslag genomen tijdens een aantal invallen bij criminele bendes.

De 3d-printer die in beslag werd genomen heeft een waarde van 1950 dollar. Om welk merk het gaat is niet bekend, maar het is met commerciële printers mogelijk om het 3d-wapen te printen dat werd ontworpen door Defense Distributed.

Metaaldetectors

Privébezit van handwapens is verboden in het Verenigd Koninkrijk. 3d-geprinte wapens vallen ook onder die wet. Mogelijk worden dergelijke wapens populair bij criminelen, omdat de wapens niet te traceren zijn en omdat ze van plastic zijn kunnen ze ook niet ontdekt worden door metaaldetectors.

Zo smokkelde de Britse krant Daily Mail al eens een 3d-geprint wapen door de Kanaaltunnel van Londen naar Parijs. Ze werden niet betrapt.

"Dit is een zeer significante vondst voor de Politie Manchester", stelt inspecteur Chris Mossop tegenover ITV News. "Als wat we hebben gevonden inderdaad onderdelen zijn die een echt vuurwapen kunnen maken, dan demonstreert het dat georganiseerde misdaadgroepen technologie bemachtigen die vrij verkrijgbaar is om de volgende generatie wapens te produceren."

Bekijk een filmpje waarin een 3d-geprint wapen wordt afgevuurd