Het bedrijf Unbounded Robotics heeft de UBR-1 gelanceerd. De robot is in eerste instantie voor onderzoekers bedoeld en kost 'slechts' 35.000 dollar.

Unbounded Robotics probeert met name het onderzoek naar en de ontwikkeling van robots makkelijker en goedkoper maken.

Melonee Wise, directeur van het bedrijf, ziet echter ook commerciële mogelijkheden voor de UBR-1. De robot is autonoom, oftewel kan zichzelf zonder hulp voortbewegen. De snelheid bedraagt maximaal 2,7 km/h en navigeren gebeurt door middel van een 2d-laser.

De UBR-1 heeft een enkele arm van 75,75cm lang, met zeven vrijheidsgraden en kan anderhalve kilo aan gewicht optillen. De 'hand' kan met zijn twee vingers objecten op twee manieren vastpakken. Het hoofd en de arm bevinden zich standaard op 96.5 cm hoog, maar de robot kan zichzelf uitrekken naar een hoogte van 132 cm.

De arm van de robot kan eenvoudig aan de kant geduwd worden en er zit een makkelijk bereikbare uit-knop op de robot, mocht deze een gevaar vormen voor menselijke collega's. In het hoofd zitten drie camera', waardoor de robot in 3d ziet en kleuren kan waarnemen.

Opladen kan met behulp van een standaard adapter maar er is ook een dock, waar de robot autonoom heen kan rijden. In de robot bevindt zich een op Linux-gebaseerd systeem, dat onder andere op een Intel-processor draait. Op een enkele acculading zou de robot het 3 tot 5 uur vol moeten houden.

De nieuwe robot valt met name op door zijn lage prijs, van 35.000 dollar. Voor een robot is dat relatief weinig. De voorganger van de UBR-1, die overigens wel geavanceerder is, kost maar liefst 400.000 dollar.

Het nadeel is wel dat de robot amper iets kan. De software zal grotendeels door hobbyisten en onderzoekers of de kopers geschreven worden. Het bedrijf zegt wel dat het werkt aan een aantal standaard opdrachten voor de robot, zoals het openen van een deur of het oppakken van een beker.

De vijf meest indrukwekkende robots