Google en Samsung mogelijk in problemen door Steve Jobs-patent

Apple heeft een patent alsnog toegewezen gekregen, terwijl het Google en Samsung ervan beschuldigt inbreuk te maken op dat patent.

Dat meldt Foss Patents.

Het gaat om het zogeheten Steve Jobs-patent, omdat Jobs de beschreven technieken zou hebben bedacht. In eerste instantie werd het patent nog afgewezen, maar na deze goed te hebben bekeken heeft de United States Patent and Trademark Office (USPTO) het patent alsnog toegewezen aan Apple.

Het goedkeuren van het patent kan problematisch worden voor Samsung, omdat de eerder verbannen modellen van Samsung nu ook aangepast moeten worden om geen inbreuk te maken op dit patent. Voor Google kan het een probleem worden, omdat Apple het patent gebruikt in een lopende rechtszaak tegen Motorola.

Multitouch patent

Het patent omschrijft multitouch-technieken op mobiele apparaten. Er wordt onder andere een techniek beschreven om een schuine veegbeweging te herkennen en te vertalen naar het scrollen van de pagina in alleen de horizontale of in de verticale richting, en niet in beide richtingen tegelijk.

Mogelijk moeten smartphone-fabrikanten nu een licentie nemen op het patent van Apple, als Apple dat al toestaat. Het kan echter zijn dat het patent dusdanig generiek is, dat Apple andere bedrijven een licentie aan moet bieden tegen een redelijk bedrag.

Halverwege oktober stapte Apple nog naar de rechter om meer producten van Samsung te laten verbieden, bovenop de producten die Samsung al niet meer mag verkopen in Amerika.

Alles over de wereldwijde patentoorlog tussen Apple en Samsung

Lees meer over:
Tip de redactie