Donderdag 17 oktober verschijnt Windows 8.1, de eerste grote update voor het pc-besturingssysteem van Microsoft. Wat verandert er precies?

Lees ook onze hands-on met de previewversie van Windows 8.1.

Windows 8.1 verschijnt als gratis update voor Windows 8. Als je dat al op je computer hebt staan, hoef je niets te doen om de update te krijgen. Deze wordt door Windows Update automatisch geïnstalleerd.

Als je na het installeren weer opnieuw inlogt in Windows, zul je misschien niet direct grote veranderingen zien. Maar toch is er aardig wat veranderd in het systeem.

Startscherm

Terwijl het startscherm van Windows 8 altijd een effen kleur was, is het nu mogelijk om zelf een achtergrond in te stellen. Het is ook mogelijk om de desktop-achtergrond en de achtergrond in het moderne appsmenu van Windows 8 dezelfde te laten zijn. Zo komt het schakelen van de ene naar de andere modus een stuk vloeiender over.

Ook de tegels op je startscherm kunnen veranderen. Er is een extra grote 'live tile' beschikbaar, bijvoorbeeld om direct op groot formaat het weer te tonen. Niet alle apps ondersteunen dit formaat. Bij het organiseren van tegels is het ook mogelijk om meerdere apps tegelijk te verslepen, om bijvoorbeeld makkelijk een nieuwe categorie aan te maken.

Er is ook een nieuwe appslijst die op te roepen is door naar boven te vegen vanaf het startmenu. Apps kunnen daar alfabetisch worden getoond, of gesorteerd op installeerdatum of categorie.

Wie meerdere Windows 8.1-apparaten gebruikt, zal zien dat de startmenu's van de apparaten worden gesynchroniseerd.

Apps

Ook zijn er enkele nieuwe apps te vinden in Windows 8.1. Zo is er een app met 'help en tips' voor het gebruik van Windows 8.1. Op deze manier reageert Microsoft op de kritiek over de onduidelijkheid in de besturing van de nieuwe versie van Windows.

Ook enkele andere apps zijn nieuw: in de app Reading List kunnen artikelen worden opgeslagen, en er is een rekenmachine en alarm-app toegevoegd. Ook Bing levert twee nieuwe apps: Food & Drink, waar onder meer recepten te vinden zijn, en Health & Fitness, waarmee onder meer fitnessschema's en eetgewoontes kunnen worden bijgehouden.

Andere apps die al in Windows 8 zaten, zijn vernieuwd. Zo heeft Xbox Music een geheel nieuw uiterlijk en is het mogelijk geworden om foto's te bewerken in de foto-app. Ook heeft de Windows Store een nieuw, overzichtelijker uiterlijk gekregen. De winkel kan apps nu ook automatisch updaten. Skype wordt standaard geïnstalleerd bij Windows 8.1.

Apps konden in Windows 8 al naast elkaar worden geopend, maar in Windows 8.1. zijn de mogelijkheden verder uitgebreid. Waar het scherm eerst altijd werd verdeeld in 70 procent voor de ene app en 30 procent voor de andere, zijn nu verschillende verhoudingen mogelijk. Zo kunnen apps ook precies gelijk worden verdeeld. Op schermen met hoge resoluties (vanaf full hd)  kunnen bovendien drie apps naast elkaar worden geopend.

Internet Explorer

Windows 8.1 is voorzien van Internet Explorer 11, een nieuwe versie van de browser. De navigatiestructuur is iets veranderd en er kunnen meerdere browservensters tegelijk worden geopend.

Volgens Microsoft is de grootste verandering echter het prestatieniveau. Zelfs met veel tabs open moet de browser stabiel blijven en browsen moet over het algemeen een stuk sneller zijn.

Desktop

Op de desktop vind je de misschien wel meest besproken functie van Windows 8.1. Er is namelijk linksonder in beeld een startknop toegevoegd.

Hierbij hoort echter geen startmenu zoals in Windows 7 of eerdere versies. De knop leidt enkel naar het nieuwe startscherm. Wel kan een instellingenmenu worden opgeroepen door met de rechtermuisknop op het start-logo te drukken.

De desktopmodus biedt in Windows 8.1. betere ondersteuning voor schermen met zeer hoge resoluties, bijvoorbeeld 4k-displays of nieuwe laptops met schermen die scherper dan full hd zijn. Tekst en afbeeldingen kunnen op die schermen tot maximaal 200 procent worden 'opgeschaald', waardoor ze niet meer zeer klein worden weergegeven. Het is ook mogelijk om deze instelling per aangesloten scherm aan te passen.

Het is in Windows 8.1 ook mogelijk gemaakt om direct naar de desktop op te starten. Wie dus nooit werkt met het nieuwe startscherm, kan deze helemaal overslaan.

Zoeken

Het doorzoeken van apps is veranderd. De zoekfunctie in de 'charms'-balk, die aan de rechterkant van het scherm kan worden opgeroepen, doorzoekt nu standaard alles op je pc. Met één zoekopdracht kun je dus documenten, instellingen en apps doorzoeken.

Wie alleen binnen een app wil zoeken, kan daarvoor een speciale zoekknop in de app gebruiken. Ontwikkelaars moeten deze wel inbouwen in hun apps, dus het kan zijn dat sommige apps nog niet zo'n knop hebben.

Zoekresultaten van Bing worden op een andere manier getoond. Voor sommige resultaten, zoals filmtitels, zijn 'hero results' beschikbaar, waarbij veel informatie in één oogopslag wordt getoond. Deze resultaten zijn nu alleen nog in Engelstalige landen beschikbaar, andere landen volgen later.

Overig

Naast het bovenstaande zijn er tal van kleine veranderingen doorgevoerd in Windows 8.1. Zo zijn instellingen makkelijker bereikbaar gemaakt in het moderne uiterlijk van Windows en is cloudopslagdienst Skydrive dieper geïntegreerd in het systeem. Het is mogelijk om documenten direct op te slaan naar een Skydrive-map, in plaats van deze later te uploaden.

Ook zijn er nieuwe stuurprogramma's toegevoegd voor randapparatuur. Daardoor is het nu voor het eerst mogelijk om direct uit Windows te 3d-printen. Wie Windows 8.1 op een nieuwe pc installeert of updatet vanaf Windows XP of Windows 7, krijgt meer tips te zien om het gebruik van het nieuwe systeem makkelijker te maken.

Meer over al deze functies en ons voorlopige oordeel over de previewversie van Windows 8.1 lees je in onze hands-on.