Het Duitse bedrijf Arburg komt begin 2014 met een nieuw soort 3d-printer die harde en flexibele materialen met elkaar kan combineren.

Dat kondigt het bedrijf donderdag aan.

De Freeformer is een 3d-printer gericht op de zakelijke markt. Zo kan er één voorwerp, maar ook een kleine serie van deze voorwerpen worden geprint.

Doorgaans printen 3d-printers een voorwerp laagje voor laagje. De Freeformer bouwt ook laagjes op, maar doet dit met heel kleine druppels. Daardoor zouden meer details mogelijk zijn en zouden voorwerpen er gaver uit zien.

Bovendien stelt Arburg dat de Freeformer moeilijke vormen kan printen en daarbij geen steunen nodig heeft zoals bij veel andere printers wel het geval is. Hedendaagse 3d-printers hebben bij een voorwerp dat een uitstulping heeft vaak nog een steun nodig om dit gedeelte niet te laten instorten tijdens het printen.

De Freeformer laat het bed waarop het voorwerp wordt geprint bewegen en draaien. Op die manier kan de printkop aan alle kanten en in verschillende hoeken onderdelen van het voorwerp printen terwijl deze uitstulping op dat moment rechtop staat.

Flexibel

Ook de materialen die geprint kunnen worden zijn uniek. Het apparaat werkt met korrels die van verschillende soorten plastic  gemaakt kunnen worden. De printer smelt deze korrels om ze vervolgens dus als druppels te printen. Het smeltpunt mag uiteraard niet te hoog zijn.

De Freeformer kan ook overweg met flexibele materialen en kan deze in één printsessie combineren. Daardoor worden veel meer voorwerpen beschikbaar. Tot slot is het mogelijk diverse kleuren te printen. Een prijs is nog niet bekendgemaakt, maar de nieuwe 3d-printer is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.