
Wilde dieren krijgen eigen drones
Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De nieuw ontwikkelde gps-tag met de naam Mataki is ongeveer even groot als een postzegel en kan aan het lichaam van bijvoorbeeld een wolf, cheeta, olifant of schildpad worden bevestigd.
Het apparaatje, gemaakt door het bedrijf Technology for Nature, verzamelt informatie over de route en de afstand die een dier aflegt.
Met een speciaal signaal kan het digitale labeltje een drone oproepen, die vervolgens naar het dier vliegt, een filmpje schiet en de verzamelde gegevens afleest vanuit de lucht.
Roedel
Het idee voor de nieuwe uitvinding is afkomstig van Robert Freeman, een bioloog die vaak gebruik maakt van gps-tags bij zijn onderzoek naar dieren. Bij dat soort studies is het vaak erg moeilijk om de gelabelde dieren later terug te vinden en goed te observeren.
De nieuwe tags maken niet alleen het lokaliseren van dieren makkelijker. De digitale labels kunnen onderling ook informatie uitwisselen en een soort draadloos netwerk opzetten, waarmee gegevens van meerdere individuen worden doorgestuurd naar een drone.
"Als je de data van één wolf uit een roedel te pakken hebt, krijg je ook de data van de andere gelabelde individuen waarmee het dier in contact is geweest", aldus Freeman.
Jagen
Enkele proefprojecten met de nieuwe gps-tags staan op het punt van beginnen. Zo willen onderzoekers in Zambia binnenkort met behulp van drones in kaart brengen in welke mate er wordt gejaagd op wilde honden en cheeta's.
Biologen op de Seychellen zijn van plan om reuzenschildpadden in voor mensen onbegaanbare gebieden te volgen met drones.