Designer Dave Hakkens heeft een smartphone ontworpen die door middel van blokken met bepaalde hardware altijd up-to-date is.

Met het design wil Hakkens de levensloop van een toestel verlengen. Volgens hem worden telefoons op zo'n wijze gemaakt dat ze snel slijten of achterhaald zijn. Door middel van vervangbare blokken gaat zijn toestel veel langer mee.

Het concept is dat de smartphone een basisplaat heeft waarop blokken met bepaalde functies kunnen worden geklikt. Zo hebben bijvoorbeeld de simkaart, camera, processor, geheugen en zelfs het scherm allemaal een eigen blokje dat vervangen kan worden.

Hakkens stelt dat wanneer een nieuwe versie van bijvoorbeeld wifi of Bluetooth uitkomt, de gebruiker van de telefoon kan kiezen om deze eenvoudig te vervangen.

Ook is hij van mening dat zijn concept veel beter inspeelt op de manier waarop mensen hun smarthones gebruiken. Sommigen willen misschien een betere camera, terwijl voor anderen meer opslag een vereiste is.

Blokstore

Naast het algemene concept wil Hakkens ook een 'blokstore' openen. Zelf omschrijft hij het als een appstore voor hardware. Wanneer een onderdeel van het toestel kapot gaat of wanneer een gebruiker wil upgraden, kan dat via de winkel. Verder zouden ook oude onderdelen weer te koop aangeboden kunnen worden via de store.

Hakkens denkt dat het zelfs mogelijk zou moeten zijn om een abonnement te nemen op de blokstore. Dat krijgen phoneblok-bezitters na enige tijd steeds nieuwe onderdelen voor hun toestel. Hierbij moet men denken aan een batterij die via een zonnepaneeltje oplaadt of een scherm met haptische feedback voor slechtzienden.

Phoneblok is nog volledig in de conceptfase, maar via zijn site, sociale media en Thunderclap hoopt Hakkens voldoende ruchtbaarheid te geven aan zijn project om het te kunnen laten ontwikkelen.

Bekijk hier de video