Bedreigde neushoorns in Kenia worden in de gaten gehouden door een aantal Raspberry Pi-minicomputers om de veiligheid van de dieren te vergroten.

Het project wordt geleid door Kenyan Wildlife Service in samenwerking met de Zoological Society of London en wil Keniaanse rangers helpen door een oogje te houden op de regio's die meestel niet binnen hun patrouille vallen.

De neushoorns zijn een gewilde prooi voor stropers. "De laatste 18 maanden zijn er alleen al 1000 neushoorns in Afrika gedood als gevolg van de stijgende vraag naar hoorns van de neushoorn", aldus professor Jonathan Baillie, directeur van Zoological Society of London. In verschillende Aziatische landen wordt het poeder van een gemalen hoorn als medicijn gezien. 

De Raspberry Pi krijgt een omhulsel dat is voorzien van een camera, bewegingssensor, infraroodflitser, satellietcommunicatie en een camouflageprint. De minicomputer is gekozen vanwege het lage energieverbruik en de lage aanschafkosten. Een Raspberry Pi heeft een prijskaartje van 35 dollar.

Camera

De camera schiet een foto van 320 bij 240 pixels op het moment dat de bewegingssensor een beweging opmerkt. Binnen twee minuten wordt de afbeelding gestuurd naar de ranger-groep die het betreffende gebied in de gaten houdt. De geschoten foto's kunnen vervolgens via een app publiekelijk worden bekeken.

Daarnaast worden de minicomputers ook gebruikt om de verplaatsing van dieren en biodiversiteit bij te houden. Daarom worden de Raspberry Pi's onder andere bij waterpoelen eplaatst. In totaal worden er 250 verschillende apparaten in Kenia verspreid.

Het project ontving begin 2013 bijna 600.000 euro van Google. Als het project de veiligheid van de neushoorns verhoogt, worden soortgelijke Raspberry Pi's ook in specifieke regio's binnen Sri Lanka en Indonesië geplaatst.