Samsung heeft zijn langverwachte smartwatch aangekondigd. In tegenstelling tot de verwachtingen ligt de nadruk niet op fitness, maar is de Galaxy Gear echt een verlengstuk van Galaxy smartphones. NUtech probeerde de Gear alvast even uit.

Dat Samsung met een smartwatch ging komen was geen verrassing meer. Hoe het apparaat eruit zou zien en hoe het werkt, weten we pas sinds gisterenavond, toen Samsung het horloge onthulde.

Samsung wil duidelijk de toon zetten met de Galaxy Gear. Het horloge is niet specifiek op fitness gericht, maar heel duidelijk op een brede groep alledaagse gebruikers.

Hoe breed die groep is valt echter nog maar te bezien: de Galaxy Gear werkt alleen nog met de Galaxy Note 3 en Note 10.1 wanneer het horloge op de markt komt. Daar komen later de Galaxy S3, S4 en Note II bij.

Uiterlijk

De Gear is deels van metaal gemaakt, met een rubberen band. Dat is een behoorlijk verschil met de high-end smartphones van Samsung, die nog altijd van plastic zijn gemaakt. Het horloge voelt behoorlijk degelijk aan, zowel de 'klok' zelf als de band.

Het horloge is een duidelijk geheel, geen computertje met een bandje eraan. In het bandje zit een 1,9-megapixelcamera, in de gesp van het horloge zitten speaker en microfoon om telefoongesprekken te kunnen voeren.

Met bijna 75 gram is de Gear niet licht. Je voelt het horloge duidelijk aan je pols zitten, maar oncomfortabel wordt het nooit. Mensen die weleens een groot horloge dragen, zullen met de Gear aan hun pols niets onbekends voelen. Ook is het horloge niet echt dun: er ligt een dikke centimeter horloge op je pols wanneer je de Gear draagt.

De redelijk dikke klok loopt geleidelijk af in het horlogebandje, waardoor de dikte niet erg benadrukt wordt. De metalen zijkant voelt bovendien soepel aan, waardoor het horloge niet achter de mouwen van een trui blijft hangen.

Het bandje van de Gear heeft over de lengte ribbels lopen en heeft een vouwsluiting. Die is uiteraard in grootte aan te passen.

De Gear is verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs, oranje, beige, goud en groen. Het zijn de bandjes die zijn gekleurd, de rand om het vierkante scherm van de Gear is altijd van gladgeborsteld metaal met op elke hoek een schroef.

Scherm

Het 1,63 inch scherm van de Gear valt zeker niet tegen. Met 320 x 320 pixels komt het scherm uit op een pixeldichtheid van 277 ppi. Dat levert scherpe beelden op, zeker wanneer je het horloge op eenzelfde afstand van je gezicht houdt als normale horloges.

Het gaat hier echter wel om een super amoled-scherm, het type scherm dat ook in alle recente high-end Samsung-smartphones te vinden is. Die telefoons zijn in de volle zon door dat scherm vaak moeilijk te lezen.

Of dat met de Gear ook het geval is heb ik niet kunnen uitproberen, gezien ik de Gear 's avond binnen heb geprobeerd. In de instellingen van het horloge is overigens wel een buitenmodus te vinden, waardoor het scherm erg fel wordt.

Om accu te sparen gaat het scherm pas aan wanneer je het horloge naar je gezicht beweegt. Dat leek redelijk te werken, al zat de Gear tijdens de testsessie met een snoer aan de tafel vast. Gebruik je de Gear niet, gaat het scherm ook heel snel weer uit.

Software en besturing

De hoofdbesturing van de Gear is het touchscreen. Dat gaat minder soepel dan je van een high-end smartphone bent gewend. De Gear heeft dan ook maar een 800 MHz-processor.

De interface is helemaal op de Galaxy Gear aangepast. De telefoon draait Android, maar dat zou je niet zeggen. Alle kenmerken zijn afwezig en de software lijkt eigenlijk in niets op het Android met de Touchwiz-skin dat op Samsung-telefoons staat.

In plaats van de drukke, felgekleurde blokken zijn de icoontjes van de verschillende functies op de Gear strak vormgeven zwart-witte symbolen met dunne lijntjes.

De Gear heeft een Home-knop aan de rechterzijkant, de andere twee standaard Android-knoppen ontbreken. Vanuit iedere app ga je terug door omlaag over het scherm te vegen.

Wie met de Gear echter verschillende dingen wil doen, zal flink aan het vegen moeten. Iedere app is schermvullend en vegen is als gezegd niet bepaald soepel. Er is een app-overzicht met vier apps per scherm, maar dat is niet snel bereikbaar.

Naast de lichte vertraging die vooral na meerdere vegen achter elkaar optreedt, voelt de besturing wat omslachtig aan. Grote uitzondering is daarbij de camera-app: die start je snel op door omlaag te vegen vanaf het startscherm van de Gear.

Specificaties

Scherm 1,63 inch super amoled
Resolutie 320 x 320 pixels
Afmetingen 36,8 x 56,6 x 11,1 millimeter
Gewicht 73,8 gram
Processor 800 MHz
Werkgeheugen 512 MB
Opslag 4 GB
Camera 1,9 megapixel
Accu 315 mAh
Besturingssysteem Android 4.3
Prijs 299 euro

Camera en apps

Hoewel de camera snel opstart, zijn de foto's met 1,9-megapixel niet fenomenaal. Je kan ook niet gigantisch veel verwachten van zo'n camera: je krijgt hetzelfde resultaat dat je normaal krijgt bij de camera voorop een telefoon.

Foto's zijn vierkant en video's ook. Filmen kan in maximaal 720p-resolutie, video's kunnen maximaal tien seconden duren.

Apps voor de Gear zijn alleen via Samsung te downloaden. Want hoewel het horloge Android draait, moeten apps behoorlijk aangepast worden op het horloge, dat geen toetsenbord toont en geen standaard Android-knoppen heeft.

Daar heeft Samsung in het geheim al behoorlijk wat ontwikkelaars toe bereid gevonden. Zo zijn apps als later-lezen-dienst Pocket, sociaal netwerk Path en notitie-app Evernote al voor de Gear beschikbaar.

De apps zijn echt aangepast op het kleinere scherm. Je kunt Pocket bijvoorbeeld teksten voor laten lezen, gezien het lezen van lange teksten op een horlogescherm niet de meest ideale oplossing is. En hoewel de Gear verre van specifiek op sporters is gericht, kunnen die door de ingebouwde stappenteller en apps als RunKeeper en Runtastic Pro wel uit de voeten.

Verlengstuk

Toch is de Galaxy Gear vooral een verlengstuk van Galaxy-smartphones. Zo presenteert Samsung het horloge ook. Het is via Bluetooth verbonden en wanneer het horloge te ver van de telefoon verwijderd is, gaat het op slot. Alsof het wil vertellen: zonder die telefoon heb je niks aan me.

Zijn we met elkaar verbonden kun je echter best wat voordeel hebben aan de Gear. Er komen notificaties binnen die je direct op het horloge kunt lezen. En blijkt een mailtje bijvoorbeeld te lang, dan heeft het verbonden Galaxy-toestel in je broekzak het al geopend.

Bellen kan ook via de Gear, maar dat voelt heel vreemd aan. Je moet je hand tegen je oor houden, liefst een beetje als een kommetje. Het geluid komt via een speaker in het bandje je oor binnen, praten doe je in de gesp die op die manier recht naast je mond zit. De geluidskwaliteit is daarbij niet fantastisch.

Voorlopige conclusie

De Gear is vooralsnog vooral leuk speelgoed. Samsung bewijst ten eerste dat het zeker degelijke, stevige gadgets kan maken. Maar de meerwaarde van de Gear lijkt klein. Ik vraag me erg af hoe lang de beloofde batterijduur van 24 uur in de praktijk uitpakt. In het halfuur dat ik de Gear heb kunnen proberen, leek de batterij al halfleeg te raken.

En hoewel het aanbod van apps voor het horloge bij de start niet klein is, is het de vraag hoe aantrekkelijk het voor ontwikkelaars is om naast een reguliere Android-app ook nog een app aan te passen op het scherm.

Daar komt bij dat de Gear enkel met Galaxy-toestellen te gebruiken is. En als laatste is de prijs van 299 euro een behoorlijke drempel. Want hoewel het horloge op individuele punten helemaal niet onaardig is, lijkt de killer-functie nog niet aanwezig. De Gear is prima uitgevoerd, maar de aantrekkingskracht ontbreekt voorlopig.

Lees ook: verleden en heden van de smartwatch