Onbemande drones gaan in de Arctische regio olielekken, migrerende walvissen en smeltende ijskappen in de gaten houden. Bovendien kunnen ze helpen bij het redden en beschermen van mensen in nood.

Toezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) heeft twee commerciële partijen toestemming gegeven met drones boven een deel van het Arctisch gebied te vliegen, meldt Livescience. Het gaat bijvoorbeeld om delen van Alaska.

Diverse andere bedrijven hebben al met de universiteit van Alaska samengewerkt om drones die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden in het Arctisch gebied te testen. Volgens de universiteit kunnen de drones goed opereren tot een temperatuur van ongeveer -35 graden Celsius. Voorheen had de kou forse invloed op de accuduur en vliegtijd van een drone.

Olie

De onbemande vliegtuigjes hebben bijvoorbeeld tijdens tests olieconcern BP al geholpen pijpleidingen in de gaten te houden. Ook zijn ze gebruikt bij het tellen van zeeleeuwen en is een Russische olietanker door ijsschotsen begeleid. Bovendien hebben drones bij het legen van deze tanker ijsberen in de buurt in de gaten gehouden om een eventuele aanval voor te zijn.

Beelden vanuit de drone

Beelden vanuit de drone
Beelden vanuit de drone
Foto: Livescience

In het uiterste geval zouden drones na olielekken ook inzicht kunnen geven in zoogdieren en vogels die slachtoffer zijn geworden van het lek. Bovendien zien onderzoekers kans om olielekken beter in de gaten te houden en zo eenvoudiger te kunnen opruimen.

Reddingswerk

Tijdens de tests zijn diverse vliegtuigjes ook uitgerust met hittesensoren. Op die manier kunnen gewonden mensen beter worden opgemerkt. Het is zelf mogelijk na bijvoorbeeld een aardbeving nog levende slachtoffers in gebouwen te vinden.

Ook zouden drones op termijn rampen moeten voorkomen door branden beter in kaart te brengen, lawines te voorspellen en potentieel overstromende gletsjermeren in de gaten te houden.

Toegestaan

De twee drones die nu toegestaan zijn van het Amerikaanse olieconcern Conoco Phillips en de organisatie achter reddingswerkers in het gebied.

Conoco Phillips gaat de Insitu Scaneagle inzetten om driftijs en migrerende walvissen in de buurt van oliewinning in de gaten te houden. De Aerovironment Puma wordt ingezet om reddingswerkers te helpen olielekken en dieren te monitoren in het noorden van Alaska.

De Insitu Scaneagle:

De Aerovironment Puma: