Sinds Knight Rider met David Hasselhoff in de hoofdrol heeft het 'slimme horloge' altijd tot de verbeelding gesproken. De smartwatches worden nu ook eindelijk werkelijkheid.

Menig fabrikant heeft in het verleden een poging gedaan om een horloge te maken dat meer dan alleen de tijd aangeeft, maar het is pas sinds kort dat de smartwatch echt potentie heeft. Dat blijkt ook uit de vele fabrikanten die hebben aangegeven er één te maken.

Opkomst van de slimme klokjes

Seiko was in 1983 een van de eerste fabrikanten die een klokje maakte dat de naam smartwatch mag dragen. © Seiko
Eén van de meest bekende Casio 'smartwatches' is het klokje met een rekenmachine. © Casio
Casio maakte ook de TSR-100 Thermo Scanner die een infraroodscanner ingebouwd had. © Casio
De Casio DBA-800 kon telefoonummers opslaan en wanneer een nummer gedraaid moest worden, hoefde je alleen maar het klokje bij het mondstuk van de telefoon te houden.
Voor de astronoom had Casio de CGW-50 Cosmo Phase die de stand van de planeten bijhield. © Casio
IBM werkte met Citizen om de Watchpad te ontwikkelen die een 320 x 240 QVGA-scherm had. © IBM
Een van de eerste telefoonfabrikanten met een smartwatch was Sony-Ericsson met de MBW-100. © Sony-Ericsson
De Sony Smartwatch 2 kan net als zijn voorganger nog steeds communiceren met Android-smartphones. Het is mogelijk meldingen te krijgen van oproepen, sms’jes en berichten op sociale media. Er zijn echter ook meer op de smartwatch gerichte apps te krijgen. © Sony
Samsung komt waarschijnlijk op 4 september met de Galaxy Gear, een horloge die als verlengstuk van Samsung-smartphones fungeert. (foto is een mock-up)
LG deed in het verleden al eens een poging zich op de smartwatchmarkt te begeven met de GD910 Phonewatch waar ook mee gebeld kon worden. © LG
Eén van de meest bekende smartwatches is Pebble, die in mei 2012 ruim 10 miljoen dollar binnen wist te halen op Kickstarter. © Pebble
De waterdichte smartwatch Omate Truesmart heeft een ingebouwde camera en ruimte voor een sim-kaart. © Omate Truesmart
Het Amerikaanse bedrijf PHTL heeft een smartwatch gemaakt die je in staat stelt te bellen met je hand. © PHTL
Het meest geanticipeerde slimme horloge is de iWatch, mede vanwege Apples reputatie dat nieuwe producten van het bedrijf meestal een enorme impact op de markt hebben.

Verleden

Seiko

Seiko was in 1983 een van de eerste fabrikanten die een klokje maakte dat de naam smartwatch zou kunnen dragen. De Data 2000 was feitelijk een klein opslagapparaatje dat op een speciaal toetsenbordje moest worden gelegd om te functioneren. Het klokje kon vervolgens gebruikt worden als scherm voor agendafuncties en programmeren in BASIC.

Casio

Ook Casio wilde het aantal functies op hun horloges uitbreiden. Een van de meest bekende is het klokje met een rekenmachine, maar het bedrijf maakte bijvoorbeeld ook de TSR-100 Thermo Scanner die een infraroodscanner ingebouwd had. Hiermee kon de temperatuur van voorwerpen of personen op afstand worden gemeten.

De Casio DBA-800 kon telefoonummers opslaan en wanneer een nummer gedraaid moest worden, hoefde je alleen maar het klokje bij het mondstuk van de telefoon te houden. Voor de astronoom had Casio de CGW-50 Cosmo Phase die de stand van de planeten bijhield.

Watchpad

Pas in 2000 kwam de smartwatch zoals we die nu kennen in opmars. IBM toonde een prototype waarop Linux draaide en dat 8 MB geheugen had. Ook kreeg het horloge een versnellingsmeter, trilmechanisme en zelfs een vingerafdruksensor. IBM werkte vervolgens samen met Citizen om de Watchpad te ontwikkelen die een 320 x 240 QVGA-scherm had, Linux 2.4, een bluetooth-verbinding toestond en 16 MB geheugen had. Het horloge kostte 399 dollar, maar de bedrijven trokken in 2002 de stekker uit het project.

Crowdfunding

Er zijn recent ook nieuwe smartwatches beschikbaar gekomen of via crowdfunding bekostigd. Een deel wordt nog ontwikkeld, maar de horloges zijn in ieder geval officieel gepresenteerd.

Pebble

Naast de grote, bekende smartphonefabrikanten zijn er echter ook kleinere, onafhankelijke spelers op de markt. Eén van de meest bekende is Pebble, die in mei 2012 ruim 10 miljoen dollar binnen wist te halen op Kickstarter en daarmee een van de meest populaire crowdfunding-projecten ooit is. NUtech nam de Pebble op in een lijst met de '10 leukste Kickstarters aller tijden'.

Het Pebble-horloge heeft een 1,26 inch-scherm met zogenoemde e-papertechnologie en kan communiceren met iOS- en Android-toestellen via Bluetooth.

Horloge met sim-kaart

De waterdichte smartwatch Omate Truesmart heeft een ingebouwde camera en ruimte voor een sim-kaart. Via het horloge met 1,3 GHz dual core Cortex A7 processor kan Android gebruikt worden zonder dat het horloge aan een smartphone of tablet gekoppeld hoeft te worden. 

Naast wifi en bluetooth heeft het eigen verbindingsmogelijkheden als gsm en 3G-internet. Zo kan er dus zonder tussenkomst van een losse smartphone met de Truesmart gebeld worden en verbinding met internet worden gemaakt. Ook denken de makers dat het horloge toekomstige gadgets als Google Glass van internet kan voorzien.

Bellen met je hand

Eén alleskunner en vreemde eend in de bijt is de Hot watch van het Amerikaanse bedrijf PHTL. Naast de gebruikelijke smartwatchfuncties stelt het horloge je in staat te bellen met je hand. Wanneer men belt of gebeld wordt, dient de gebruiker slechts de hand bij het oor te houden. Dankzij een speciaal speakertje wordt de handpalm gebruikt voor de weerkaatsing van geluid waardoor een privégesprek gevoerd kan worden.

Daarnaast heeft het horlogebandje een ingebouwd microfoontje. Door de hand naast het oor de te houden, neem je op. Inmiddels heeft het bedrijf het doel van 150.000 ruimschoots gehaald en gaat PHTL de Hot watch voor 169 dollar verkopen.

Grote toekomst

Inmiddels hebben ook de grote smartphonefabikanen zich op de smartwatchmarkt gestort. Een van de eersten was Sony-Ericsson met de MBW-100 die via bluetooth met een Sony-Ericsson-telefoon verbonden werd. Een klein display onder het horloge gaf vervolgens aan wie er belde, of er een berichtje was of de verbinding met de telefoon verbroken was.

Smartwatch 2

Sony-Ericsson (inmiddels Sony) gaat in september een nieuw horloge op de markt brengen dat op Android draait. De Smartwatch 2 kan communiceren met Android-smartphones en toont meldingen van oproepen, sms’jes en berichten op sociale media.

Er zijn echter ook meer op de smartwatch gerichte apps te krijgen met talloze functies, zoals weersverwachtingen en trainingapps. Ook kun je bijvoorbeeld een foto maken met een smartphone door op de smartwatch te drukken. De tweede generatie smartwatch van Sony is waterdicht.

iWatch

De meest besproken smartwatch tot nu toe is wellicht de iWatch. Het vermeende horloge van Apple is nog nergens op een foto te zien, maar volgens geruchten wordt hij van gebogen glas gemaakt en krijgt het een scherm van 1,5 tot 2 inch. De iWatch moet draaien op een aangepaste versie van iOS en kan daardoor communiceren met de iPhone en iPad.

Deze foto toont een idee van een designer hoe de iWatch er mogelijk gaat uitzien

Daarnaast zou het horloge kunnen dienen als extra beveiliging en ook gebruikt moeten kunnen worden als sportaccessoire. De komst van Paul Deneve, voormalig CEO van Yves Saint Laurent, en Jay Blahnik, fitnessexpert en Nike Fuelband-ontwikkelaar, wijzen ook op de komst van de iWatch

Dat het horloge er komt lijkt inmiddels zeker nu Apple in diverse landen de merknaam iWatch probeert te registreren.

Galaxy Gear

In navolging van Sony en om Apple voor te blijven (van dat bedrijf wordt verwacht dat het nog dit jaar een iWatch zal aankondigen) heeft Samsung de Galaxy Gear uitgebracht. Dit horloge werkt alleen met smartphones van Samsung en biedt meer functionaliteit dan alleen een verlengstuk van de telefoon. NUtech kon de Gear alvast even uitproberen.

LG Phonewatch

LG spreekt al langer openlijk over de mogelijkheid een eigen smartwatch op de markt te brengen, maar houdt daarbij vooral een slag om de arm. Dimitar Valev, hoofd communicatie van LG liet echter deze maand weten dat hij denkt dat LG volgend jaar met een smartwatch komt. Valav zegt weinig details te hebben, maar weet wel dat het apparaat eerst in de VS op de markt komt.

LG deed in het verleden al eens een poging zich op de smartwatchmarkt te begeven met de GD910 Phonewatch waar ook mee gebeld kon worden. Vanwege de stevige prijs (800 dollar) en onprettige interface werd het horloge geen succes.

Wie van alle producenten als winnaar uit de bus komt, moet worden afgewacht. Maar dat 2014 hét jaar van de smartwatches wordt, is zeker.