In het geheimzinnige onderzoekslab Google X is de internetgigant bezig om op verschillende manieren de wereld te veranderen en innovatie vooruit te duwen. NUtech noemt de vijf meest bizarre projecten.

Google X barst van de geheimen. Het onderzoekslab is met zo'n 100 verschillende projecten bezig, maar alleen de succesvolle experimenten worden uiteindelijk aan de wereld vertoond. De vele mislukte projecten blijven geheim om 'de creativiteit niet in gevaar te brengen'. Google X wordt op dit moment overzien door Google-medeoprichter Sergey Brin.

Brin (foto onder) is zich de afgelopen jaren gaan bezighouden met projecten waar vernieuwing en innovatie centraal staan. "Als het door sommige mensen niet als sciencefiction wordt gezien, is het waarschijnlijk niet innovatief genoeg", aldus de Google-medeoprichter. Samen met 'gepromoveerde Peter Pans' verzint en probeert hij dagelijks de meest bizarre ideeën.

Er gaan veel geruchten rond over de mogelijke projecten van Google X. Zo zouden onderzoekers van het geheime lab werken aan een lift naar de ruimte. Dat bleek later nog waar ook, al is het idee momenteel nog onhaalbaar omdat er geen materiaal sterk genoeg is voor een kabel die tot de ruimte reikt. De vijf onderstaande projecten zijn misschien niet zo groots, maar bestaan in ieder geval al wel. 

1.) Google Glass

Deze slimme bril van Google verandert de manier waarop wij met informatie omgaan. Het apparaat biedt de mogelijkheid om informatie direct aan de huidige wereld, ofwel jouw zichtveld, toe te voegen dankzij zogeheten Augmented Reality. 

Glass werkt met een projector in het montuur die door een glazen plaatje, een prisma, de beelden toont voor de ogen van de gebruiker. Het is een rechthoekig scherm dat volgens Google vergelijkbaar is met een 25 inch HD-scherm op 2,43 meter afstand. Een voorbeeld van de informatie die Google Glass toont, is in een video te bekijken. 

Een consumentenversie die je zo in de winkel kunt kopen, laat nog even op zich wachten. Wel is de bril al voor omgerekend zo'n 1500 euro te koop in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen worden er mondjesmaat meer toepassingen uitgebracht voor Google Glass, zoals recentelijk de mogelijkheid om voor echte gesprekken live ondertiteling biedt. 

Lees ook onze hands-on met Google Glass

2.) Kunstmatig menselijke brein

Google is er in 2012 in geslaagd een neuraal netwerk te bouwen dat functioneert zoals het menselijk brein. Het neurale netwerk spitte door tien miljoen plaatjes uit Youtubevideo’s en stelde zelf een soort basissymbool op waaraan het katten zou kunnen herkennen, zonder precies te weten wat een kat is en hoe het dier eruit ziet.

De manier waarop het netwerk zelf leerde van de gevonden plaatjes, is vergelijkbaar met hoe het menselijk brein werkt. Hoewel de onderzoekers erkennen dat de hersenen van mensen nog veel geavanceerder zijn, is het een belangrijke ontwikkeling op het gebied van neuronen.

Deze zenuwcellen in het menselijk brein specialiseren zich op het herkennen van objecten en eigenschappen die de hersenen al eerder opgenomen hebben. De ontwikkeling van het neurale systeem is bijvoorbeeld een stap naar automatische gezichtsherkenning.

In 2014 wist een geüpdatete versie van het netwerk, Googlenet, ook objecten wist te herkennen als er iets anders in de weg stond op een foto. 

3.) Project Loon

Eén van de meest recente projecten uit Google X is Project Loon. Google wil met Project Loon landelijke en afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik van wifi voorzien, met behulp van ballonnen die hoog in de atmosfeer zweven. Deze zogeheten wifi-ballonnen, die tweemaal zo hoog boven de aarde zweven als passagiersvliegtuigen, zijn op dit moment al boven Nieuw-Zeeland actief.

Google gaat de wifi-ballonnen laten meeliften in stratosferische windstromen. Door de ballonnen gericht te laten stijgen en dalen, wil Google ze via specifieke windstromen in de gewenste richting laten zweven. Om de ballonnen vanaf de grond aan te sturen, zijn volgens het bedrijf complexe algoritmes en computers met een hoop rekenkracht nodig. Het Google X-lab heeft ook enkele video's van Project Loon vrijgegeven.

Het bedrijf hoopt de wifi-ballonnen in 2015 officieel op te laten. Er moet dan boven het zuidelijk halfrond een "semi-permanente" ring ballonnen komen te vliegen die mobiel internet mogelijk maakt.

4.) Zwevende windturbines

Na de overname van van Makani Power, een bedrijf dat met vlieger-achtige, zwevende windturbines groene stroom wil winnen, gaat Google deze technologie verder ontwikkelen. Nadat de internetgigant al eerder 15 miljoen in het project van Makani Power stak, waren Brin en de andere Google-medeoprichter Larry Page zodanig in het project geïnteresseerd dat het nu volledig bij Google X hoort.

Google X wil samen met Makani Power stroom winnen met windturbines die hoog in de lucht zweven, de wind opvangen en hierdoor energie creëren. De zwevende windturbine lijkt op een grote cirkel van kleine zweefvliegtuigen die tot wel tien keer de snelheid van de actuele windsnelheid kunnen ontvangen. Als de windkracht te laag is, wordt de windturbine weer naar beneden gehaald. De komende jaren worden de zwevende windturbines uitvoerig getest, waarbij Page meldt dat er 'waarschijnlijk eerst wat windturbines zullen gaan crashen'.

5.) Zelfrijdende auto's

Google is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. De auto's rijden met behulp van geavanceerde camera’s, radar, laserstralen en navigatiesoftware. In totaal zijn de zelfrijdende auto's voorzien van zo'n 150.000 dollar aan apparatuur en het lasersysteem kost alleen al 70.000 dollar.

De auto's worden sinds september 2014 in de staat Californië getest, maar die prototypes zijn nog wel uitgerust met een stuur en rempedalen. Volgens de Californische wet moeten bestuurders namelijk altijd in staat zijn om in te begrijpen en de controle over het voertuig weer over te nemen.

Google wil met de zelfrijdende auto's vooral een nieuwe vorm van openbaar vervoer bieden die plekken kan bereiken waar traditionele openbare reismiddelen zoals bus, tram of metro niet kunnen komen. Van zelfrijdende auto's wordt verwacht dat de eerst modellen voor consumenten in 2020 op de markt verschijnen.

Google X werkt daarnaast naar verluidt nog aan een modulair display dat bestaat uit kleinere schermen die "als LEGO" in elkaar geklikt kunnen worden. Ook heeft het een eigen drone in ontwikkeling, Project Wing