
Nederlandse chirurgen testen Google Glass
Dat heeft het Nijmeegse UMC donderdag bekendgemaakt. De Google Glass werd vorige week voor het eerst tijdens een kaakoperatie gebruikt.
Tijdens de die operatie werd gekeken of beelden van de operatie door de bril van de arts toegevoegde waarde hadden. Dat bleek het geval. De kwaliteit van operatiebeelden vanuit het perspectief van de chirurg waren soms beter dan wanneer er over de schouder van de arts wordt meegekeken, concludeerde het ziekenhuis.
Het UMC wil medische studenten op termijn laten meekijken met de chirurg. Bovendien kunnen de beelden uit perspectief van de chirurg worden doorgestuurd aan een collega aan de andere kan van de wereld. "Op grond van waarheidsgetrouwe beelden kan dan een goed advies worden gegevens", aldus het UMC in Nijmegen. Verder is getest of operatieprotocollen of andere informatie tijdens de operatie konden worden opgevraagd.
Verbeterpunten
De chirurgen zien nog wel enkele verbeterpunten. Zo zou de camera ook van boven naar beneden moeten kunnen worden bijgesteld. Nu kan dat alleen zijdelings. "Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig en blijken felle lampen in de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden."
Het Reshape & Innovations Center van het UMC St Radboud is bezig met het maken van een app voor Google Glass bedoeld voor gebruik in de zorg. Die app zou een paar van de klachten van de chirurgen moeten oplossen. De bril zou volgens het UMC ook gebruikt kunnen worden in de thuiszorg waarbij een arts mee kan kijken met de thuiszorgverpleegkundige.