Voor het eerst verkoopt Lenovo meer smartphones en tablets dan pc's.

De Chinese fabrikant maakte dat donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers over de periode van april tot en met juni.

De smartphoneverkopen van Lenovo groeiden met 132 procent. Het bedrijf maakt niet bekend hoeveel smartphones en tablets het precies heeft verkocht, maar die gecombineerde verkopen lagen hoger dan de 12,6 miljoen pc's die in het kwartaal werden verkocht.

Lenovo was in het afgelopen kwartaal voor het eerst 's werelds grootste pc-fabrikant, zo bleek uit cijfers van de onderzoeksbureaus IDC en Gartner. 

Pc-markt

Desalniettemin daalde het aantal verkochte pc's volgens IDC met 1,4 procent. Daarmee doet Lenovo het nog steeds fors beter dan de pc-markt in zijn geheel, die met 11 procent kromp.

Ondanks de groei van de smartphonetak zijn pc-verkopen nog steeds goed voor het leeuwendeel van de omzet van Lenovo. Meer dan 51 procent van de omzet kwam uit verkopen van notebooks en desktopverkopen waren nog eens goed voor 28 procent.

Smartphones en tablets waren gezamenlijk goed voor 13,7 procent. Lenovo verkoopt vooral veel producten in goedkopere categorieën, waardoor de omzet uit mobiele apparaten lager is.

Winst

De nettowinst van Lenovo steeg in het kwartaal van april tot en met juni naar 173,9 miljoen dollar. Dat is 23 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ook de omzet steeg met 10 procent naar ruim 8,7 miljard dollar.

Lenovo is na Samsung, Apple en LG de grootste smartphonefabrikant ter wereld, met zo'n 4,8 procent van de markt. In China is alleen Samsung groter dan Lenovo.