
Review: De beste robotstofzuiger
Weinig mensen hebben al gebruikgemaakt van robotstofzuigers. Tijdens mijn test bleek dat de meeste mensen er stiekem één willen hebben, maar dat niemand weet of robotstofzuigers doen wat iedereen van ze verwacht: zonder moeite het huis schoon houden.
Tijdens de tests is gebleken dat de kracht, intelligentie, borstels en de modi de belangrijkste onderdelen zijn. Hieronder een overzicht van deze onderdelen en welke robotstofzuiger het best presteert.
Kracht
Voor deze test nam ik de LG Hom-bot Square (599 euro), de Samsung Navibot Corner (699 euro) en de iRobot Roomba 780 (599 euro) onder handen. Je moet je bij geen van deze apparaten de zuigkracht van een normale stofzuiger voorstellen. De robotstofzuigers werken op een andere manier. Ze vegen met ronddraaiende borsteltjes het vuil en stof in een grotere cilindervormige borstel waarna het in de opvangbak belandt.

Eigenlijk verschillen de drie robotstofzuigers qua schoonmaakkracht weinig van elkaar. Opvallend is dat de Roomba slechts één ronddraaiend borsteltje heeft waardoor er eerder vuil wordt vergeten. Bovendien doet de Roomba er door het gebrek aan een tweede borstel iets langer over een kamer schoon te krijgen dan zijn concurrenten.
De Navibot van Samsung maakt dan weer gebruik van bewegende ‘armen’ waar de borsteltjes aan zitten. Door deze bewegingen laat de Navibot soms plukjes stof achter. Bovendien is het aan te raden de turbo-modus altijd aan te zetten om er zeker van te zijn dat al het vuil wordt weggehaald. Zonder turbo is de Navibot stiller, maar wordt er dus minder goed schoongemaakt. De robot van LG heeft twee borstels die niet bewegen en is het nauwkeurigst in het opvangen van vuil.
De robots maken allemaal wat herrie zodat de tv niet meer goed te horen is als je de robot in dezelfde kamer laat rondrijden. Praten gaat nog prima. De Roomba maakt het meeste geluid.
Winnaar: LG Hom-bot Square
Intelligentie
Hoe slim een robotstofzuiger is hangt af van de sensoren, camera’s en geheugen van het apparaat. De eerste keer schoonmaken zullen alle robotstofzuigers enigszins onlogisch door de kamer rijden. Ze zijn dan aan het kijken waar tafels, banken en stoelen staan en onthouden hoe ze het efficiënts een kamer kunnen reinigen. Na een aantal keer kennen ze de kamer en zal het patroon logischer worden en de stofzuigers sneller in hun werk.
De camera’s en sensoren worden gebruikt om niet te botsen. De varianten van LG en Samsung hebben ook een camera aan de bovenkant waarmee ze een soort 3d-scan van de kamer maken en dus ook weten of ze onder een tafel door rijden. De Hom-bot en Navibot botsen bijna nooit, hoewel het bij de Samsung-stofzuiger af en toe voorkomt.
De Hom-bot van LG ziet netjes alle meubels staan en stopt op gepaste afstand. Door zijn iets vierkantere vorm kan hij betere in hoekjes komen, maar aangezien de stofzuiger vrij ver van obstakels stopt worden randjes en hoekjes toch regelmatig vergeten. Dat is iets minder het geval bij de Navibot met zijn bewegende armen. De robotstofzuiger van Samsung stopt dichter op meubels en steekt vervolgens zijn borstels uit om ook het laatste stukje vloer schoon te maken. Bij tafelpoten werkt dat bijvoorbeeld uitstekend. De stofzuiger van LG is de dikste van de drie en kan dus minder snel onder banken door rijden.
De Roomba moet het qua intelligentie duidelijk afleggen tegen zijn concurrenten. De Roomba botst regelmatig en hard. Meubels zouden zelfs beschadigd kunnen raken na langere tijd gebruiken. Hoewel de stofzuiger niet hoort te botsen, heeft hij moeite grijze en zwarte meubels of poten te onderscheiden. Muren weet hij wel te vermijden.
Winnaars: LG Hom-bot Square en Samsung Navibot Corner
Mogelijkheden
Ook qua modi blijft de Roomba achter. De stofzuiger kiest na mijn tests het minst logische patroon en doet het langst over het schoonmaken van een kamer. Vaak zoekt de Roomba eerst de randen op om vervolgens de rest van de kamer zowel diagonaal als horizontaal door te gaan, zonder een duidelijke volgorde.
De varianten van LG en Samsung beginnen direct te zigzaggen en maken zo lang mogelijke lijnen van de ene naar de andere kant van de kamer. Alle robots kunnen een specifieke plek schoonmaken als het ergens erg vies is en de Navibot en Hom-bot kunnen zelf waarnemen of ergens veel vuil ligt en daar bijvoorbeeld meerdere keren overheen rijden.
Bij de Roomba en Navibot worden twee blokken geleverd die de Hom-bot van LG niet heeft. De twee sensoren kunnen in een deuropening worden geplaatst en zorgen er zo voor dat de stofzuigers de kamer niet uitrijden. LG heeft gekozen voor een andere oplossing waarbij de gebruiker een kader kan aangeven waarbinnen de stofzuiger moet blijven. Op papier klinkt dat handig, maar in de praktijk betekent het dat je handmatig de stofzuiger langs alle muren (en voor de deur langs) moet rijden.
Ondanks alle sensoren kunnen de robotstofzuigers problemen hebben met bepaalde knuffels, speeltjes van huisdieren en snoeren. Soms worden deze objecten niet goed gezien waardoor flexibele dunne delen in de borsteltjes verstrikt raken.
Winnaar: Samsung Navibot Corner
Borstels en bakje
De borstels zijn misschien wel het belangrijkste en in ieder geval meest vervelende onderdeel van de robotstofzuiger. Omdat de zuigkracht beperkt is blijft er regelmatig haar en stof tussen de borstels steken. Dit verschilt naar mate hoe vies een vloer is en of er bijvoorbeeld huisdieren of veel mensen met lang haar in huis aanwezig zijn. De aanwezigheid van een speciaal schoonmaakkammetje bij alle robotstofzuigers wijst er echter op dat de fabrikanten zich bewust zijn van het mankement.
Want een mankement is het. Zeker met huisdieren zal na ongeveer twee schoonmaakbeurten haar in zowel de ronddraaiende borsteltjes als de grote borstel zitten. Vooral die laatste is lastiger schoon te maken. Er zit een klepje voor en de borstel moet volledig uit de stofzuiger geklikt worden om hem te kunnen schoonmaken. Vervolgens moeten de haren van de borstel worden gekamd en dat is een vervelend karwei dat bovendien weer voor nieuw vuil zorgt.
De meest eenvoudige oplossing is een normale stofzuiger pakken en de borstels schoonzuigen zoals veel mensen bij de borstel van hun normale stofzuiger doen. Niet echt een ideale oplossing, aangezien je juist de stofzuiger niet wilde gebruiken.
Verder valt op dat de Roomba zoals gemeld maar één ronddraaiend borsteltje heeft. LG en Samsung hebben er allebei twee en die van Samsung kunnen naar buiten en binnen bewegen voor een groter bereik. De borstels verschillen verder weinig qua lengte en omvang. Ook de grote cilindervormige borstel is nagenoeg gelijk.
De keuze voor één borstel bij de Roomba is een bewuste. De robotstofzuiger kiest een afwijkend patroon om gemiddeld drie keer over een plek te rijden. Bij de LG en Samsung is dat gemiddeld twee keer. De Roomba beschikt verder over twee tegen elkaar draaidende borstels om vuil beter op te pakken. Bij haar en stof gebeurt dat in de praktijk niet.
De opslagcapaciteit van de bakjes is bij alle drie de modellen beperkt. Na twee of drie kamers die wat stof en haar bevatten is het bakje vrij vol waarna de stofzuigers minder vuil opnemen. Het bakje legen is een vrij eenvoudig klusje, maar zorgt ook weer voor bijvoorbeeld stofwolken. Dit moet dus altijd boven een prullenbak. Nadeel is dat het vrij vaak moet worden gedaan.

Bij de robots van Samsung en iRobot wordt het schoonmaakbakje uit de stofzuiger geschoven door een knop in te drukken. Het bakje van de variant van LG zit handig onder een klep verwerkt en kan met een handvat eenvoudig op worden getild.
Winnaar: LG Hom-Bot Square
Conclusie
De robotstofzuiger is absoluut geen vervanger voor een normale stofzuiger. De robots hebben minder zuigkracht, kunnen minder goed onder meubels en in hoekjes komen en je kan zelf moeilijk aangeven waar ze nog even extra langs moeten gaan. Ook hoogpolig tapijt of vloerbedekking vormen een obstakel.
Een robotstofzuiger stelt de noodzaak te stofzuigen wel uit. Vooral in huishoudens met dieren kan een dagelijks rondje van de robot ervoor zorgen dat zichtbaar haar snel en moeiteloos wordt verwijderd. Daarnaast is het handig dat de robotstofzuiger het werk kan doen als jij niet thuis bent of lekker op de bank zit. Het is mogelijk de robot met een timer in te stellen. Het grootste obstakel blijft voor mij de prijs. Voor een robotstofzuiger naast de normale stofzuiger is 500 tot 700 euro een heel fors bedrag. Zeker aangezien je ook nog regelmatig zelf het huis door moet en een robotstofzuiger niet op banken en andere meubels schoon kan maken.
Mocht je het geld ervoor overhebben doe je er het best aan de variant van LG te kopen, hoewel Samsung heel nipt op een tweede plek volgt. De Navibot laat alleen net iets vaker stof achter en botst heel soms. De Roomba volgt op grote afstand.