Het Amerikaanse bedrijf Elysium Space wil de as van overledenen voor een bedrag van 2000 dollar (1500 euro) de ruimte in gaan schieten.

Nabestaanden zouden een deel van de as van een overledene via een speciale metalen urn aan Elysium Space kunnen overdragen. De lancering van de as zou in de zomer van 2014 plaatsvinden. Wanneer de capsules met as eenmaal in een baan rond de aarde zijn gebracht, kunnen nabestaanden de precieze locatie steeds bijhouden met een app voor iOS en Android.

Ook kunnen nabestaanden bij de lancering van de raket aanwezig zijn. Op die raket kunnen zij bovendien een boodschap laten graveren. De lancering gaat plaatsvinden op de Cape Canaveral ruimtebasis, waarvandaan ook NASA zijn raketten lanceert.

NASA

Elysium Space is opgezet door een oud-NASA-technicus. De raket met het stoffelijk overschot wordt gelijktijdig met een communicatiesatelliet gelanceerd. Hoe lang de raket met urnen vervolgens in baan rond de aarde blijft, hangt af van de lanceerhoogte van de raket, en kan variëren van maanden tot jaren.

Het bedrijf Celestis verzorgt al langer dergelijke ruimtevluchten voor stoffelijk overschot. Bij dat bedrijf kost het in een baan rond de aarde brengen van een urn met 5000 dollar (3700 euro) meer dan het dubbele van wat Elysium vraagt.