Amerikaanse onderzoekers hebben een robotgestuurde naald ontwikkeld die op de meest gevaarlijke plekken in de hersenen een nauwkeurige operatie kan uitvoeren.

De onderzoekers van de universiteit van Vanderbilt hebben de robotgestuurde naald speciaal ontworpen om bloedproppen in de hersenen te verhelpen en hiermee pijn en het gevaar op een bloeding te verminderen.

De robotgestuurde naald bestaat uit twee zeer dunne buizen. Eén van de buizen is recht en wordt gebruikt om de andere buis, een flexibele katheter, in de hersenen te brengen nadat een klein gat in de schedel is geboord.

Zuigen

In de katheter bevindt zich een flexibel en roterend buisje dat de bloedprop betreedt en het gestolde bloed uit de bloedprop zuigt. Deze behandeling brengt geen extra schade aan.

Om de behandeling goed te laten verlopen, is het nog wel nodig dat de chirurg bepaalt wat de beste positie voor het inbrengen van de robotgestuurde naald is. Hierna doet de robot zijn werk.

De onderzoekers melden dat tijdens hun simulaties tot 92 procent van al het bloedstolsel is verwijderd. "Ik houd ervan om te werken aan iets dat in de zeer nabije toekomst levens gaat redden", aldus onderzoeker Philip Swaney.