Met Fitbark, een apparaatje dat aan de halsband van een hond kan worden bevestigd, is het voor hondeneigenaren mogelijk de activiteit van hun huisdier in de gaten te houden op een smartphone.

De Fitbark stelt een dagelijkse activiteitendoel in. Het is de bedoeling dat de hond 100 procent haalt, hoewel de baasjes ook zelf het doel kunnen verhogen.

100 procent van het doel staat gelijk aan één uur flinke activiteit en de rest van de dag een lager energieverbruik. Het doel is afhankelijk van het ras, formaat en de leeftijd van de hond.

Het apparaat beschikt niet over sensoren om de gezondheid te meten, maar Fitbark stelt dat het apparaat wel iets kan zeggen over de toestand van de hond. Als het dier weinig beweegt zou er bijvoorbeeld iets aan de hand kunnen zijn.

Er zit ook geen gps-chip in Fitbark verwerkt. Dat zou gebruikt kunnen worden om weggelopen honden op te sporen. Het bedrijf wilde echter niet dat als hoofddoel hebben en wil naar eigen zeggen baasjes met hun honden verbinden. Bovendien zou gps-functionaliteit het apparaat veel groter en zwaarder hebben gemaakt en de batterijduur zou flink omlaag zijn gegaan.

De Fitbark weegt nu 10 gram en gaat 10 dagen op één acculading mee.

35.000 dollar

De New Yorkse start-up heeft Fitbark voor de tweede keer op Kickstarter gezet en hoopt nu 35.000 dollar op te halen. Het vorige doel van 100.000 dollar werd niet gehaald. Toen werd in totaal 52.000 dollar gedoneerd, maar aangezien het doel niet gehaald werd, is dat geld weer teruggegeven.

Een Fitbark zal voor de eerste 250 klanten 59 dollar kosten. Bovendien is voor 109 dollar een Fitbark in combinatie met een Base Station verkrijgbaar. De Fitbark communiceert namelijk via bluetooth met een Android-smartphone of iPhone. Als de telefoon buiten bereik van de halsband is, kan via het Base Station toch live-informatie worden opgehaald. Fitbark wordt al 18 maanden ontwikkeld.

Lees onze review van Fitbit, een moderne stappenteller voor mensen