Op termijn moet het mogelijk zijn borstweefsel te maken met een 3d-printer. 

Daar streeft het bedrijf Tevido uit de Verenigde Staten naar. Vrouwen die vanwege bijvoorbeeld borstkanker een amputatie hebben moeten ondergaan kunnen daarmee worden geholpen.

Het bedrijf is bezig met het testen van 3d-geprint weefsel op muizen en heeft nog ongeveer zeven jaar en 40 miljoen dollar nodig voor het gebruikt kan worden bij mensen.

De huidige 3d-printers zijn nog niet geschikt om de fijne structuur van cellen en organen. Linda Griffith, hoofd van het Center of Gynepathology Research aan de MIT, ziet dan ook nog een hoop problemen voor het printen van borstweefsel werkelijkheid kan worden.

Problemen

Ze stelt tegenover the Guardian dat het printen nu nog zo lang in beslag neemt dat weefsel beschadigd kan raken. Er moet een manier gevonden worden om cellen stabiel te houden tijdens het printproces. Bovendien zou het goedkoper maken van de technologie ook nog ver weg zijn.

"Als je een wapen of jurk met een 3d-printer maakt, kan je direct zien of het werkt", gaat Griffith verder. "Beoordelen of het printen van organen werkt kost heel erg veel tijd en geld." Onderzoekers zijn er wek al in geslaagd een bionisch oor te 3d-printen op basis van kalfscellen. Ook lukte het al een synthetische lever te maken met behulp van een 3d-printer en kreeg 20 maanden oude baby een 3d-geprinte spalk voor zijn luchtwegen.

De hoop is dat in de toekomst een biopt genomen kan worden bij een persoon en op basis daarvan een orgaan geprint kan worden. In het geval van Tevido zou een vrouw dus echt weefsel ingebracht krijgen in plaats van een kunstmatig implantaat.

Tevido test het geprinte weefsel nu op een muis dankzij een beurs van het National Science Foundation. Het bedrijf is op nu op zoek naar particuliere investeerder, maar heeft daar naar eigen zeggen nog weinig succes bij.

Lees meer over 3d-printen