De komende jaren zullen steeds meer tv's gaan beschikken over ultra hd en oled. Een extreem hoge resolutie en nieuwe beeldtechnologie. Wat heb je er eigenlijk aan?

Ultra hd en oled zijn al sinds medio 2012 verkrijgbaar, maar zeer mondjesmaat en tegen heel hoge prijzen. Sinds 2013 komen daar ook nog eens gebogen schermen bij. De nieuwe ontwikkelingen volgend op 3d, full hd en smart tv's. Zijn ze al de moeite van het aanschaffen waard?

Gebogen scherm

Zowel Samsung als LG hebben al enige tijd televisies met een gebogen scherm op de markt. Ook Sony zal daar eind 2014 mee beginnen. Het idee is dat een gebogen scherm dezelfde kromming heeft als een oogbal waardoor het beeld beter zou worden.

Of dat echt klopt, laten we in het midden, maar gebogen schermen zorgen er in ieder geval voor dat beelden iets meer diepte lijken te krijgen. Het is bij lange na niet vergelijkbaar met 3d, maar je zit iets meer in een film dan met een plat scherm.

Naast dat pluspunt en wellicht het mooie en futuristische uiterlijk van gebogen tv's, hebben wij in onze reviews nog geen echte voordelen kunnen vinden. Nadelen zijn er echter wel voldoende.

Zo hebben de scherm meer last van reflectie en zijn de kijkhoeken een stuk minder goed. Van opzij zie je natuurlijk helemaal niets omdat de kromming het zicht dan blokkeert, maar ook van een beperktere hoek worden kleuren wat vager en is vooral het enige positieve effect (de extra diepte) weg.

Reflectie en mindere kleuren zijn echter te vermijden door de tv goed te positioneren. Beeldvervorming is echter het grootste probleem. Als er onderin beeld een rechte lijn staat van bijvoorbeeld een voetbalveld of tennisbaan, komt die vaak krom over omdat aan het rand van de schermen het beeld vervormt.

Review: Gebogen Samsung-tv met ultra hd legt lat hoog

Review: Gebogen oled-tv LG heeft superieure beeldkwaliteit

Ultra hd

Tv's met een ultra hd-resolutie zijn inmiddels al breed verkrijgbaar. In de eerste helft van 2014 werden er 10.000 exemplaren van verkocht in Nederland met een gemiddelde prijs van 2.765 euro. Dat is hoog, maar een stuk lager dan in 2013 toen de meeste modellen nog zo'n 3.000 tot 4.000 euro kostten.

Ultra hd staat voor een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dat is gelijk aan vier full hd-tv's bij elkaar. De hogere pixeldichtheid (pixels per inch scherm) zorgt voor een scherper beeld. Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd en veel Hollywood-films worden er al in opgenomen.

Dagelijkse tv-zenders in ultra hd bekijken is er echter nog niet bij. Er zijn zogeheten upscaling technologieën die full hd-content omzetten naar ultra hd, maar dat is hetzelfde als een 2d-films omzetten naar 3d. Het is het net niet.

Bij in ultra hd opgenomen films en op relatief grote schermen zie je het verschil wel echt goed. De vraag is wel tot welk formaat en vanaf welke afstand je er nog baat bij hebt. 55 inch was in eerste instantie zo'n beetje de ondermaat, maar de tv's worden steeds kleiner waarbij de pixels zo klein worden dat full hd ook al haarscherp beeld geeft.

Voor nu is ultra hd dus vooral handig op grote schermen en bij nieuwe films of games die in ultra hd gemaakt zijn. In de toekomst zullen veel tv-zenders waarschijnlijk ook gaan uitzenden in ultra hd. Het WK voetbal in Brazilië werd al deels in 4K opgenomen.

Oled

Wij kijken het meest uit naar de technologie oled. Oled wordt gezien als de opvolger van plasma met uitstekende zwartwaarden en een zeer hoog contrast. Daarnaast zorgt oled voor onder meer diepere kleuren en een scherper beeld.

De tv's met een oled-scherm hebben bovendien naast rood, groen en blauw ook witte pixels waardoor er een hogere helderheid wordt gehaald. Bovendien gaat zo'n scherm langer mee omdat de rgb-pixels worden ontlast.

Oled-schermen hebben bovendien geen backlight; de pixels verlichten zichzelf. Daardoor kunnen de scherm dunner zijn.

Het grootste nadeel is dat oled-tv's nog erg duur zijn. Het aantal modellen dat beschikbaar is, is zeer beperkt en de goedkoopste kost op het moment van schrijven 4.000 euro. In Nederland zijn er in de eerste helft van 2014 slechts enkele tientallen verkocht. 

Bekijk onze review van de oled-tv van LG