Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen de meest menselijke robot tot nu toe gebouwd. Wij stellen de Atlas aan je voor.

De Atlas is 187,9 centimeter lang, weegt 149,7 kilo en heeft een borstkas met een diepte van 55,9 centimeter. Zijn schouders zijn 76,2 centimeter breed en daarmee heeft hij volgens de ontwikkelaars 'bijna menselijke verhoudingen'.

De robot is ontwikkeld door Boston Dynamics in opdracht en met geld van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Atlas bestond al, maar is nu veel verfijnder. Hij kan terwijl hij loopt een klap met een bal van ruim 9 kilo opvangen en blijft dan in evenwicht. Bovendien herkent de Atlas zelf de ondergrond waar hij op loopt. Zo kan hij over obstakels heenstappen, maar verplaatst hij zichzelf ook automatisch als er bijvoorbeeld een lat onder zijn voeten wordt geschoven.

De bewegingen gaan veel vloeiender en natuurlijker dan voorheen. Dat is onder meer te danken aan de 28 gewrichten die de ontwikkelaars in de robot hebben verwerkt. Daardoor kan de Atlas moeiteloos en snel traplopen. Het menselijk lichaam heeft tussen de 250 en 350 gewrichten.

Ook spreekt DARPA van 'crash protection' hoewel dat in de video niet verder wordt uitgelegd.

Bekijk vijf video's van andere indrukwekkende robots

Bekijk de vijf briljantste projecten van DARPA