Er zijn veel vragen rondom de Google-bril Glass. Hoe zit het met de privacy en het beleid rond het maken van apps? En welke technologie wordt nu precies gebruikt? Twaalf belangrijke vragen en antwoorden over Glass. 

Een deel van onderstaande antwoorden zijn afkomstig van Google zelf. Een deel is informatie die de afgelopen maanden online verschenen is. NUtech heeft de bril al even kort mogen proberen. Lees hier onze eerste ervaringen.

Wat is Glass precies?

"Begin met het denken aan een bril. Voeg daar een heel kleine computer die in het montuur is verwerkt en een klein scherm dat net boven je oog zit aan toe", aldus Google zelf. Op het kleine scherm worden foto's, kaarten en andere informatie geprojecteerd.

Wat is de visie achter Glass?

Google vindt het onlogisch dat mensen constant naar hun telefoon zitten te staren en niet bezig zijn met de wereld om zich heen. "Onze visie achter Glass is om de controle terug te geven aan de gebruiker met een simpel, elegant en hands-free apparaat dat alleen aan staat wanneer je het wil en uit staat wanneer je het niet nodig hebt", aldus de zoekgigant.

Worden mensen nog afhankelijker van technologie?

"Elke persoon is verschillend, maar Glass is niet ontworpen om af te leiden. Het scherm staat standaard uitgeschakeld", aldus Google. "Veel mensen zeggen zelfs dat ze na een paar weken Glass zelfs minder technologie gebruiken en dat veel efficiënter doen omdat ze de informatie krijgen die ze willen, wanneer ze het willen waar ze het willen en dan door kunnen gaan met de rest van hun dag."

Wat kan Glass doen?

De voorbeelden die Google noemt zijn: Maps, gesproken zoekopdrachten, videobellen, e-mail, agenda's, Google Now en het nemen van foto's. Ook browsen is in theorie mogelijk op de bril en er worden momenteel tal van apps ontwikkeld zodat bijvoorbeeld ook sociale media en nieuws beschikbaar zijn.

Blokkeert Glass het zicht?

Google: "Nee. Het scherm zit net boven het rechteroog. Dat hebben we gedaan omdat oogcontact belangrijker is en Glass je juist zou moeten verbinden met de mensen waar je omgeeft. Het moet niet een blokkade worden tussen jou en een ander persoon. Bovendien moet Glass niet afleiden."

Als de bril uit staat wordt er geen scherm geprojecteerd voor het oog en kunnen gebruikers dus gewoon alles zien. Als de bril is ingeschakeld wordt een deel van het zicht ingenomen door het geprojecteerde scherm, maar is het dus ook mogelijk daar onderdoor te kijken.

Wie hebben Glass nu al?

Ruim 2000 ontwikkelaars hebben zich aangemeld voor een Glass. Bovendien is de groep uitgebreid tot 8000 mensen die zich via sociale media hebben aangemeld. Het gaat dan om mensen die de bril gebruiken tijdens bijzondere activiteiten die goede reclame bieden voor Google. Denk bijvoorbeeld aan een tennisser of een kind dat opgroeit. Al deze mensen worden door Google Explorers genoemd.

Hoeveel mensen op dit moment al daadwerkelijk een testexemplaar hebben ontvangen is niet bekend. De definitieve versie van de bril zal pas in 2014 uitkomen en dan ook voor consumenten beschikbaar zijn.

Wat zijn de specificaties van de bril?

Het geprojecteerde scherm ziet er volgens Google uit als een 25 inch hd-scherm op een afstand van  bijna 2,5 meter. Er zit een camera in van 5 megapixels die video kan opnemen in 720p. Geluid wordt verzorgd via beengeleiding. Door trillingen op de schedel wordt geluid dan doorgeven naar het slakkenhuis en de gehoorzenuw.

De bril kan via wifi verbinding maken met internet en moet gekoppeld worden aan een smartphone met speciale app. Er zit 12 GB beschikbare opslag in de bril, maar er is ook synchronisatie met de cloudopslag van Google mogelijk.

De accuduur is volgens Google bij normaal gebruik een volledige dag. Maar het maken van video's en het voeren van telefoongesprekken kosten meer batterij, aldus Google. De bril is ook uitgerust met een micro USB-poort.

De bril weegt in totaal 40 gram, ongeveer het gewicht van een zonnebril. Er wordt momenteel nog onderzocht hoe Glass met een normale bril kan worden gecombineerd. Deze monturen moeten aan het eind van 2013 beschikbaar zijn.

Hoe zit het met de privacy van omstanders?

Google laat Glass alleen foto's en video's maken als het scherm ingeschakeld is. Dat is voor omstanders te zien omdat de projector bij het rechteroog dan oplicht. Bij spraakbesturing is het bovendien nodig om 'Ok Glass, take a picture' te zeggen.

Bovendien verwacht Google dat er vanzelf een etiquette zal ontstaan rond het gebruik van Glass.

Wat weet Google van de gebruikers van Glass?

Google kan onder het huidige privacybeleid, dat niet zal worden aangepast voor Glass, toegang krijgen tot onder meer softwareversies, informatie rond mobiele netwerken en het unique device identifier-nummer. Daarmee kunnen ook locatiegegevens worden opgevraagd.

Gebruikers kunnen volgens Google wel zelf kiezen welke informatie ze precies delen en foto's worden niet doorgestuurd naar Google of openbaar gepubliceerd. Ook is het mogelijk op afstand alle data te wissen als de bril bijvoorbeeld wordt gestolen.  De zoekgigant kijkt nog naar een eventuele vergrendeling van Glass.

Op de vraag welke gegevens precies verzameld worden, geeft Google geen direct antwoord.

Kan Glass gezichten herkennen?

"Nee. Glass heeft geen gezichtsherkenning en we hebben geen plannen dit toe te voegen. We staan ontwikkelaars van apps ook niet toe gezichtsherkenning te gebruiken", aldus Google.

Wat is Glassware?

"Glassware is de naam voor diensten van ontwikkelaars gebouwd voor Glass. Het is vergelijkbaar met de apps op je telefoon. We hebben tot nu toe acht Glassware-partners aangekondigd: Path, Evernote, CNN, New York Times, Twitter, Facebook, Elle en Tumblr."

Niet iedereen kan zo maar apps ontwikkelen voor de bril van Google. Het bedrijf wil de gebruikerservaring beschermen. Ontwikkelaars die nu Glassware willen maken moeten in ieder geval een bril hebben en hem begrijpen, aldus Google. Hoe dat in de toekomst gaat is onbekend.

Wat voor soort Glassware wil Google nog zien?

Hoewel er niet direct antwoord gegeven wordt en Google de ontwikkeling aan derden overlaat, noemt het bedrijf een aantal mogelijkheden: "Dingen die ons aanspreken zijn apps die mensen met een beperking helpen, fitness-apps en zelfs Glassware voor karaoketeksten."

Bekijk de totale FAQ van Google zelf