In Polen en Spanje worden zeer binnenkort telefoons met Firefox OS op de markt gebracht. Het is voor het eerst dat toestellen met het nieuwe besturingssysteem verkocht worden.

Dat heeft Mozilla, de maker van Firefox, maandag bekendgemaakt

De eerste telefoons met Firefox OS worden gemaakt door Alcatel en ZTE. Het gaat in beide gevallen om kleine budgettoestellen. Alcatel zegt dat er in het derde en vierde kwartaal van dit jaar nieuwe toestellen zullen volgen.

In Spanje zal de ZTE Open met Firefox OS vanaf dinsdag worden verkocht voor 69 euro, inclusief 30 euro beltegoed. Dat heeft de Spaanse provider Telefonica bekendgemaakt op Twitter.

Keerpunt

"Deze week markeert een keerpunt voor de industrie, met de lancering van de eerste commerciële Firefox OS-toestellen in Spanje", aldus José Palette, COO van Telefonica. "Dit is nog maar het begin, terwijl we Firefox OS naar meer markten brengen op een grotere hoeveelheid smartphones."

Deutsche Telekom biedt een Firefox OS-toestel aan in Polen. Het bedrijf noemt dit 'een belangrijke stap op de weg naar meer innovatie en meer concurrentie tussen de verschillende ecosystemen'.

Firefox OS is een geheel opensource besturingssysteem. Het systeem maakt gebruik van webapps, die in HTML5 worden geschreven. Daarom zijn deze technisch gezien op alle platformen te gebruiken. 

Ook wordt het mogelijk om verschillende appstores te gebruiken op Firefox OS. Op Android en iOS verlopen downloads via Google Play en de Apple App Store.

Lees onze hands-on met Firefox OS