Windows 8 is na acht maanden eindelijk groter dan Windows Vista. Ruim 5 procent van de internetgebruikers heeft een pc met Windows 8.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaars Net Applications en Statcounter.

Volgens de data van Net Application behaalde Windows 8 in juni een marktaandeel van 5,1 procent. In mei was dat nog 4,27 procent. Windows Vista is daarmee ingehaald. In mei was het zeven jaar oude besturingssysteem nog goed voor 4,51 procent en daarmee groter dan het nieuwere Windows 8.

In juni steeg het marktaandeel van Windows Vista opmerkelijk genoeg, maar met 4,62 procent is deze versie toch kleiner dan Windows 8. Windows 7 blijft in de statistieken van Net Applications de populairste versie van Windows met 44,37 procent marktaandeel. Windows XP kan rekenen op 37,17 procent en Mac OS X van Apple staat op 3,14 procent.

Windows 8.1

Statcounter noteert dezelfde trend wat betreft Windows 8, maar meldt iets andere percentages. De nieuwste versie van Windows staat daar op 5,94 procent, acht maanden na de lancering. Windows Vista heeft nog 5,4 procent.

Windows 8 werd op 25 oktober uitgebracht en kreeg vervolgens behoorlijk wat kritiek omdat het besturingssysteem totaal anders werkte en bepaalde functionaliteit ontbrak. Windows 8 is veel meer gericht op tablets en laptops met touchscreens. Microsoft is met een deel van de kritiek aan de slag gegaan en brengt deze zomer Windows 8.1 uit, de eerste grote update.

Lees onze hands-on: Windows 8.1 met veelbelovende verbeteringen

Lees alles over Windows 8.1