Intel hoopt de ontwikkeling van zijn mobiele Atom-chips te versnellen. Concurrenten streven de chipmaker op de markt voor mobiele chips voorbij.

Intel is 's werelds grootste chipmaker, zeker op het gebied van processors voor laptops en desktopcomputers is het bedrijf nog altijd marktleider. Als het om processors voor in smartphones en tablets gaat kan de chipmaker concurrenten echter nog niet bijbenen. Nieuwe Intel-CEO Brian Krzanich wil daar verandering in brengen, zo zei hij tegenover Reuters.

Waar concurrenten als bijvoorbeeld Qualcomm jaarlijks tal van chip-ontwerpen op de markt brengen, loopt Intel met maar één of twee nieuwe processors per jaar achter in de markt voor mobiele chips. Krzanich zegt daar verandering in te willen brengen.

Intel zou volgens Krzanich de planning voor toekomstige processors 'evalueren'. De productie van de mobiele Intel Atom-chips zou onder zijn leiding versneld kunnen worden.

Ook zou Intel-technologie 'eind dit jaar en begin volgend jaar' in draagbare technologie kunnen opduiken. Volgens de Intel-baas gaat het bedrijf zich de komende jaren meer richten op producten in de categorie van Google Glass en slimme horloges.

Apple

Er gaan al langer geruchten dat Apple zou overwegen zijn chips voor iPhones en iPads door Intel te laten fabriceren. Nu worden Apple's mobiele chips nog gemaakt door Samsung, al zou Apple voor de iPhone 5S zijn overgestapt op het Taiwanese TSMC.

"Mocht er een goede klant met wie we een uitstekende relatie hebben op het beried van laptops en andere mobiele apparaten, en die zouden zeggen 'wij zouden graag willen dat jullie ons ARM-gebasserde product maken', zouden we dat overwegen", zei Krzanich daarover. "Dat hangt af van hoe strategisch die klant is."