Sharp lanceerde begin juni zijn eerste IGZO-monitor met ultra hd-resolutie. Een heel nieuwe technologie voor meer helderheid, lager energieverbruik en een scherper beeld. NUtech ging met de PN-K321H aan de slag.

Het 31,5 inch-apparaat, dat met een prijskaartje van 4000 euro exclusief btw op de zakelijke markt is gericht, is het eerste 'grote scherm' met een ultra hd-resolutie. Dat betekent 3840 x 2160 pixels, evenveel als vier full hd-schermen bij elkaar. Het beeld is daardoor veel scherper.

IGZO

Sharp heeft al deze pixels in een 31,5-inch scherm weten te proppen door gebruik te maken van zijn nieuwe IGZO-technologie. De fabrikant toonde eerder al wel tablet- en smartphonedisplays waarbij deze technologie hoge resoluties mogelijk maakte op kleine beeldformaten, maar de PN-K321H is het eerste 'grote' scherm waarin de technologie is toegepast.

IGZO is een afkorting van indium-gallium-zink-oxide. Dit materiaal wordt door Sharp in beeldschermen als halfgeleider toegepast en moet zorgen voor meer helderheid, een hogere pixeldichtheid en lager energieverbruik.

Scherp beeld

Nu is het niet zo eerlijk om een high-end zakelijke monitor van 31,5 inch te vergelijken met een full-hd scherm van 32 inch. Topmonitoren met een diagonaal van rond de 30 inch hadden tot voor kort een maximale resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Vergeleken met dergelijke schermen is Sharps IGZO-scherm ‘nog maar’ twee keer zo scherp.

De monitor, die 140 pixels per inch weergeeft, is minder scherp dan sommige smartphoneschermen, maar laat andere pc-monitoren – met rond de 100 dpi – ver achter zich. Door de hogere scherpte kun je dichter op de monitor zitten, zonder dat je afzonderlijke pixels zult ontdekken.

Daarnaast kan de monitor door zijn hogere aantal pixels meer details weergeven op hetzelfde schermformaat. Dit is handig voor bijvoorbeeld architectenbureaus en ziekenhuizen, denkt Sharp. Zo kan het scherm in operatiekamers een kwartet full-hd  schermen vervangen.

Foto, video en games

Ik zie echter ook goede mogelijkheden voor foto- en videografen en andere beroepen in de grafische sector. Door de hoge resolutie kunnen foto’s minder verkleind worden weergegeven en bewerkt, terwijl de monitor zich ook prima leent voor verwerking en montage van ultra hd-videomateriaal.

Ook voor het bekijken van 4K-video’s is de monitor prima te gebruiken. Deze films glijden soepel en rijk aan kleur en details over het scherm. Dergelijk materiaal is nog wel erg schaars, al verwachten we dat dit in de komende jaren sterk zal veranderen.

Daarnaast kan de monitor interessant zijn voor veeleisende gamers die niet zo op de centen kijken. De Xbox One en Playstation 4 ondersteunen ultra hd, maar er zijn voorlopig nog geen games die van deze resolutie gebruikmaken. Bepaalde pc-games hebben al wel ondersteuning ingebouwd voor ultra hd. Zo reed ik een paar rondjes in de pc-versie van GRID 2 op 3840 bij 2160 pixels.

Naast het draaien van games, heb ik de monitor ook gebruikt om een aantal foto’s te bewerken. Verder heb ik demomateriaal – bestaande uit cad-afbeeldingen, 4K-voorbeeldfilmpjes en foto’s – bekeken dat Sharp had aangeleverd.

Kleurreproductie

De monitor stelt zeker niet teleur. De PN-K321H heeft niet alleen een ontstellend scherpe beeldweergave, maar weet ook te imponeren met zijn realistische kleurreproductie.

De kleurechtheid doet niet onder voor die van ips-schermen, die om hun kleurprestaties het meest worden gebruikt binnen de grafische sector. Ook de kijkhoeken zijn net zo ruim: je kunt haast naast het scherm gaan staan, zonder dat het beeld fletser overkomt. De monitor is daarmee uitstekend geschikt voor grafisch veeleisende toepassingen als fotobewerking en design- en architectuursoftware.

Ook is het scherm zeer helder en is het contrast tussen donkere en lichte tinten erg indrukwekkend. In combinatie met de hoge resolutie zorgt dat ervoor dat beelden zeer detailrijk ogen en veel diepte vertonen.

SPECIFICATIES

Diagonaal 31,5 inch (80,1 centimeter)
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Contrast 800:1
Helderheid 350 cd/m2
Inkijkhoek 176 graden
Paneeltype IGZO
Aansluitingen Displaypoort, USB, Mini-jack
Afmetingen (zonder standaard) 75 x 44,1 x 3,5 centimeter
Gewicht 7,4 Kg
Stroomverbruik 93 W

Snelheidslimiet

Voor snel bewegende beelden is de monitor wat minder geschikt. Dit komt voornamelijk door een beperking die vooralsnog standaard is op ultra hd-schermen. Bij deze resolutie worden niet meer dan 29 beelden per seconde weergeven.

Voor ultra hd-filmmateriaal – dat doorgaans met 24 beelden per seconde wordt opgenomen – is dat geen probleem, maar ‘snelle’ games, zoals racespellen, ogen soepeler bij hogere beeldsnelheden.

Om zware 3d-games vloeiend te kunnen draaien in ultra hd, is er overigens wel een krachtige pc nodig. Überhaupt is een behoorlijke computer met discrete videokaart vereist om de monitor soepel te kunnen gebruiken. Ook moet de pc over een displayportaansluiting beschikken, want dat is de enige beeldverbinding die Sharps monitor ondersteunt.  Meer gangbare dvi- of hdmi-poorten ontbreken, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een spelcomputer of blu-rayspeler aan te sluiten.

Wel beschikt het beeldscherm over ingebouwde speakers, maar al te krachtig geluid komt hier niet uit. Je kunt gelukkig ook computerspeakers of een hoofdtelefoon op het scherm aansluiten.

Ontwerp en bediening

Door de weinige aansluitingen en het gebruik van de IGZO-technologie is het scherm wel erg slank uitgevallen. De achterkant bolt iets naar achteren uit, maar komt op zijn dikste punt niet voorbij de 3,5 centimeter. De zwarte randen rond het beeldpaneel zijn eveneens erg dun en dat geeft de monitor een luxe uitstraling.

Omdat de voorkant vrij is van bedieningselementen, ziet het scherm er in positieve zin sereen uit. Er brandt alleen een bescheiden aan/uit-lampje in de rechter onderhoek. De knoppen voor het instellen van de beeldkwaliteit, -helderheid en geluidsvolume zijn rechts aan de zijkant van het scherm te vinden.

De instellingsmogelijkheden zijn legio. Handig is de mogelijkheid om de kleurtemperatuur in te stellen aan de hand van concrete temperatuurwaarden in plaats van algemene termen als ‘warm’ en ‘koel’. Dit maakt het eenvoudig om zelf een snelle kalibratie te doen, wanneer er geen professionele kalibratieapparatuur voorhanden is.

De monitor is bovendien in hoogte verstelbaar. In theorie is het scherm ook negentig graden te draaien, zodat het scherm zowel horizontaal als verticaal kan worden gebruikt. Om deze kwartslag te maken, moet het scherm wel eerst van zijn voet worden losgeschroefd.

Conclusie

Sharp zet met zijn PN-K321H een zeer indrukwekkende monitor neer. De ultra hd-resolutie levert een beeldweergave op met een ongekende scherpte en detail voor dit schermformaat. Met zijn uitstekende kleurreproductie is het scherm bovendien prima te gebruiken voor veeleisende grafische taken als foto- en filmbewerking.

De IGZO-technologie zorgt voor een zeer helder beeld, een opvallend slanke behuizing en een energieverbruik dat alleszins meevalt. Omdat de energieconsumptie binnen de perken blijft, heeft Sharp bovendien geen actieve ventilatie hoeven in te bouwen, waardoor de monitor zijn werk geruisloos doet.

Er valt weliswaar het een en ander aan te merken op het scherm – zo is de prijs fors, het aantal aansluitingen erg beperkt en is het jammer dat de monitor los moet worden geschroefd van zijn voet om het scherm een kwartslag te draaien. Dat neemt niet weg dat we het scherm van harte kunnen aanbevelen aan computeraars die op zoek zijn naar het scherpst mogelijke beeld op een monitor van rond de 30 inch. Mits de prijs geen bezwaar is, natuurlijk.

  • Uiterst scherp beeld
  • Uitstekende kleurprestaties
  • Goed contrast
  • Werkt geruisloos
  • Stijlvolle vormgeving
  • Prijzig
  • Alleen displayport
  • Geen snelle beelden

BEOORDELING