Sony heeft donderdag nieuwe versies aangekondigd van twee high-end compactcamera's met spiegelreflexachtige prestaties.

De Cyber-shot RX100 M2 moet de vorig jaar uitgebrachte RX100 opvolgen, terwijl de volbeeld Cyber-shot RX1R de RX1 vervangt.

De twee toestellen zijn bedoeld voor getrainde fotografen die op zoek zijn naar een wat meer draagbare camera, laat Sony Benelux weten. Het gaat om twee krachtige compactcamera's met spiegelreflexachtige prestaties, maar de adviesprijzen vallen dan ook een stuk hoger uit dan bij de gemiddelde compactcamera. 

De Cyber-shot RX1R beschikt net als zijn voorganger, die in september 2012 werd onthuld, over een volbeeldsensor van 24,3 megapixels. Dit sensorformaat, dat doorgaans alleen in duurdere spiegelreflextoestellen te vinden is, moet voor een stuk mooiere, scherpere en ruislozere foto's zorgen dan de beeldsensors in gewone compactcamera's.

Laagdoorlaatfilter

Bij de nieuwe telg heeft Sony het laagdoorlaatfilter weggelaten. Dit filter wordt bij veel systeemcamera's - en bij de vorig jaar uitgebrachte RX1 - voor de sensor geplaatst om ongewilde moiré- en kleurvervormingen tegen te gaan. Door het filter bij de RX1R weg te laten zegt Sony fijne details beter te kunnen vastleggen. De beeldverwerking in de camera is ondertussen aangepast om ongewenste moiré- en kleureffecten tegen te gaan.

Het toestel beschikt verder net als zijn voorganger over een Carl Zeiss Sonnar T-lens met een apertuur van f/2 en een vaste brandpuntsafstand van 35 millimeter. Ook het gewicht en de omvang van de compactcamera zijn onveranderd gebleven. Wel heeft Sony de camera voorzien van een nieuwe aansluiting voor een optionele stereomicrofoon, voor beter geluid bij video-opnames.

RX100 M2

Ook de Cyber-shot RX100 M2 beschikt over een beeldsensor die groter is dan bij de gemiddelde compactcamera, maar deze Exmor R 1.0-sensor is niet zo groot als de volbeeldsensor van zijn fors duurdere broer. De nieuwe sensor in de RX100 M2 heeft dezelfde resolutie als die van zijn voorganger (20,2 megapixels), maar is wel uitgebreid met achterverlichting voor mooiere foto's met minder ruis in donkere omstandigheden.

Daarnaast is het 3-inch lcd-scherm van de RX100 aangepast, waardoor deze op de M2 ook naar boven en onderen kan kantelen. De full-hd videostand is ondertussen uitgebreid met een 24/25p-functie voor bioscoopachtige filmopnames.

Een nieuwe flitsschoen biedt ondersteuning voor het aansluiten van flitsers, een digitaal oculair of stereomicrofoon. Ook heeft Sony een multifunctionele aansluiting toegevoegd waarop onder meer een afstandsbediening kan worden aangesloten.

NFC en wifi

Bovendien is de nieuwe camera uitgerust met NFC en wifi. De NFC-functie maakt het mogelijk om een Android-smartphone of -tablet kort tegen de camera aan te tikken om verbinding te maken, waarna de camera via wifi te bedienen is vanaf een Android-toestel.

"Zo kun je bijvoorbeeld een tablet gebruiken om foto's te maken met de RX100 M2 en deze direct te delen via bijvoorbeeld Facebook of Instagram", aldus woordvoerder Hans den Heijer van Sony Benelux.

Ook nieuw is een stapsgewijze zoomfunctie die het mogelijk maakt om via de bedieningsring op de camera direct uit vijf zoomstanden te kiezen. De lichtgevoelige (f/1,8) zoomlens van de RX100, die een zoombereik heeft van 28 tot en met 100 millimeter, is overigens onveranderd gebleven.

Triluminos

Sony heeft beide nieuwe telgen bovendien voorzien van dezelfde Triluminos-kleurentechnologie als zijn meest recente Bravia-televisies. Dit moet ervoor zorgen dat foto's en video's van de camera natuurgetrouwer worden weergegeven, wanneer ze worden afgespeeld op een nieuwe Sony-tv.

De twee nieuwe camera's komen beide in juli op de markt. De volbeeld Cyber-shot RX1R bijt medio juli het spits af met een adviesprijs van 3100 euro. De RX100 M2 volgt twee weken later voor een adviesprijs van zo'n 750 euro.