Duitse onderzoekers hebben een robotaap ontwikkeld die beweegt zoals een echte aap. De aap is onderdeel van een breder project om robots meer op echte dieren en mensen te laten lijken.

Vooral aan de motoriek van de aap is door onderzoekers van de Germany Research Center for Artificial Intelligence gewerkt. Ook de Agency of the German Aerospace Center is bij het project betrokken.

Samen hopen de organisaties robots realistischer te maken. In twee video's laten de onderzoekers zien dat de aap op een vrij natuurlijke manier loopt.

Dat is mogelijk door diverse sensoren in de voeten van de robot. Deze sensoren geven signalen door aan het centrale systeem dat de bewegingen van andere 'lichaamsdelen' van de robotaap kan aansturen. Elk 'lichaamsdeel' wordt gezien als een apart onderdeel van de robot, maar ook als stukje van het geheel.

De aap werkt zonder kabels en kan vooruit, achteruit en opzij lopen. Ook is de aap in staat te balanceren op bewegende oppervlaktes. Draaien behoort ook tot de mogelijkheid.

De onderzoekers stellen dat ze pas in het begin van de ontwikkeling zijn, aldus Phys.org. Het plan is om alle onderdelen te verfijnen zodat de schokkerige bewegingen helemaal verdwijnen. Vooral het vervangen van de stijve ruggengraat door een soepele wervelkolom zou een groot verschil gaan maken. De aap zou daardoor ook het lichaam kunnen draaien terwijl dat nu altijd in een rechte positie blijft.

Waarvoor de organisaties de realistische robots uiteindelijk willen gebruiken wordt niet duidelijk.

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots die op dit moment worden ontwikkeld

Lees alles over robots