Universiteiten, bedrijven en overheden bouwen allemaal al jaren aan robots. De ontwikkeling gaat steeds verder, maar wat zijn nu de meest indrukwekkende robots die op dit moment in ontwikkeling zijn?

1.) Snelste robot

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) staat bekend om de vooruitstrevende technologische ontwikkeling. De organisatie, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie, ontwikkelt onder meer twee robots die op een jachtluipaard en mens lijken.

DARPA hoopt de snelste robot ter wereld te kunnen maken. The Cheetah kan nu al 47,15 kilometer per uur rennen en is daarmee sneller dan topsprinter Usain Bolt. Volgens de onderzoekers is er echter geen reden waarom een robot niet net zo snel als een dier zelf zou kunnen rennen. Dat betekent dat een snelheid tot 110 kilometer per uur mogelijk zou moeten zijn.

2.) Ikea-robot

Bij robots gaat het niet altijd om snelheid of motoriek. De toepassing is ook belangrijke. Italiaanse onderzoekers hebben daarom een robot gemaakt die kan helpen bij het in elkaar zetten van Ikea-meubels. De robot kopieert niet zomaar het gedrag van een mens, maar kan handelingen analyseren en erop inspelen.

De robot kan helpen bij het optillen van producten en weet wanneer er extra druk gegeven moet worden. Door 'kinesthetisch te leren' kan de robot samenwerken met een mens.

3.) Kleinste robot

In mei lieten wetenschappers het kleinste robotinsect ter wereld vliegen. De Robobee is half zo groot als een paperclip, weegt minder dan een tiende van een gram en heeft vleugels die 120 keer per seconden kunnen klapperen.

Voor nu kan de robotvlieg alleen nog maar een voorgeprogrammeerde route afleggen en zijn de bewegingen beperkt. De onderzoekers willen in de toekomst echter alle bewegingen van vliegen kunnen nabootsen. Een video van de eerste vlucht:

4.) Koraalrobot

Robots worden ook regelmatig ingezet of ontwikkeld voor behoud van de natuur of het beter begrijpen van dieren. Een project op crowfundingwebsite Kickstarter is hier een goed voorbeeld van. Wetenschappers wilden de Coralbot ontwikkelen om te helpen koraal te repareren. Er was echter geld nodig en via Kickstarter konden donaties gedaan worden.

Helaas bleek eind mei dat het project met 33.000 dollar niet voldoende geld had opgehaald en staat de ontwikkeling voorlopig stil. Wel maakte de onderzoekers een video van hoe de Coralbot zou kunnen helpen.

5.) Realistische robot

Robots worden uiteraard steeds realistischer en de Duitse organisaties voor kunstmatige intelligentie en ruimtevaart zijn daar druk mee bezig. Onderzoekers werken aan een robotaap die de motoriek van een normale aap sterk moet kunnen nabootsen. Nu al communiceren alle onderdelen met elkaar, maar in de toekomst zou de aap nog realistischer en soepeler moeten kunnen bewegen.

In een video laten de organisaties de ontwikkeling tot nu toe zien.