Een Schotse onderzoeker heeft technologie ontwikkeld waardoor hij een een kakkerlak kan 'bedienen' via zijn smartphone.

Dat meldt Digitaltrends. De aangebrachte chips en sensoren zorgen ervoor dat de kakkerlak op zodanige wijze getriggered wordt dat het bevelen opvolgt.

Op de het beestje wordt een kleine chipset bevestigd dat kan communiceren met de neuronen in de antennes van de kakkerlak.

Diezelfde neuronen sturen vervolgens signalen naar de hersenen via elektriciteit, zo stelt Gage. Op die manier kan hij het diertje besturen alsof het een cyborg betreft.

Zijn ultieme doel is om er echter te komen hoe de hersenen werken. Volgens Gage worden soortgelijke stimuli ook toegepast op mensen met hersenziektes: "Het is  geen gimmick maar het wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld Parkinson te onderzoeken. Het doel van het hele project is om te leren hoe onze hersenen werken", zo stelt Gage.

Hij wil mensen met een zwak voor kakkerlakleed daarnaast geruststellen. Volgens hem voelt het beestje geen pijn: "Ik weet bijna wel zeker dat ze niets voelen. Ze hebben sowieso nog steeds een eigen keuze wat te doen, want ze passen zich vaak snel aan en doen dan wat ze zelf willen."