Apple introduceert nieuwe versies van de Macbook Air. De nieuwe modellen hebben een veel langere batterijduur.

De variant van 11 inch krijgt een batterijduur van 9 uur, vergeleken met 5 uur in de vorige versie. De versie van 13 inch gaat volgens Apple zelfs 12 uur mee.

De verbeterde accuduur wordt veroorzaakt door de nieuwe generatie Haswell-processor van Intel. 

De nieuwe Macbooks zijn direct beschikbaar. Het goedkoopste model van 11 inch kost in de VS 999 dollar. De goedkoopste 13 inch-variant is verkrijgbaar vanaf 1099 dollar.

Mac Pro

Apple liet ook een voorproefje zien van een nieuwe Mac Pro, de desktop-pc van het bedrijf. Deze heeft een cylindervorm. De Pro wordt de krachtigste Mac ooit.

Er zitten twee CPU's van AMD in het apparaat. Het apparaat levert 7 teraflops aan rekenkracht. Er kunnen maximaal drie 4K ultra hd-schermen aan worden gekoppeld. Het apparaat is bovendien een stuk kleiner dan eerdere desktops van Apple.

De Mac Pro is niet alleen in de VS ontworpen, maar wordt daar ook in elkaar gezet. De Mac Pro komt later dit jaar uit.

OS X

Ook Mac OS X is vernieuwd. De nieuwe versie heet OS X Mavericks en heeft diverse nieuwe functies.

Zo is het mogelijk om verschillende schermen in de 'Finder' samen te voegen tot één scherm met meerdere tabs. Zo kun je bijvoobeeld bestanden, foto's en downloads zien in verschillende tabs van één scherm.

Ook is het mogelijk om tags toe te voegen aan bestanden. Die worden in de Finder getoond zodat bestanden makkelijker terug te vinden zijn. Met één klik kunnen alle bestanden met een bepaalde tag op een rijtje worden gezet.

Verder is het makkelijker om te werken met meerdere schermen. Wie zijn Mac aansluit op een tweede scherm kan de schermen beter afzonderlijk besturen. Het is mogelijk om één scherm full-screen te hebben, en ondertussen de andere te blijven gebruiken. Ook kunnen meerdere schermen full-screen werken.

Notificaties

Daarnaast wordt het mogelijk om te reageren op notificaties vanuit het notificatiescherm. Dit werkt voor functies als e-mail en iMessage. Bovendien is het mogelijk om pushberichten van iOS-apps ook op de Mac te ontvangen.

Volgens Apple is OS X ook energiezuiniger geworden. Activiteiten van de processor worden beter samengevoegd en ook het inactieve geheugen van de Mac wordt beter gecomprimeerd. Daarom blijft meer geheugen over en werkt de Mac sneller.

Mavericks verschijnt in de herfst. Ontwikkelaars kunnen direct met een bètaversie aan de slag.

Safari

Ook de browser Safari wordt vernieuwd. Er komt één scherm met de naam 'reading list', waar artikelen uit de bladwijzers van de gebruiker achter elkaar kunnen worden gelezen. In 'top sites' kunnen favorieten op een visuele manier worden bijgehouden.

Ook komt een overzicht van links die vrienden op sociale media hebben gedeeld, in het overzicht Shared Links bijeen.

Onder de motorkap is ook veel veranderd. Volgens Apple doet de nieuwe Safari het in benchmarktests veel beter dan de concurrentie. Er zou ook minder geheugen worden gebruikt en scrollbewegingen zouden vloeiender zijn.

De technologie AppNav zorgt ervoor dat elementen die je in de browser niet ziet, ook geen processorkracht gebruiken.

iCloud Keychain

Er komt ook een nieuwe dienst die wachtwoorden onthoudt, met de naam iCloud Keychain. De dienst lijkt op concurrenten als Lastpass en 1Password. Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen. 

Ook creditcardnummers en andere gegevens kunnen door Keychain worden bewaard. Eén centraal wachtwoord geeft toegang tot alle andere wachtwoorden.

Maps

Ook de kaartendienst van Apple is vernieuwd. De kaarten zelf zijn verbeterd en het wordt mogelijk om een route van een Mac naar een iPhone te sturen. Op de telefoon verschijnt dan een notificatie die de kaarten-app opent.

Daarnaast komt ook de boekensoftware iBooks naar Mac. Zo wordt het mogelijk om e-books uit de winkel van Apple te lezen op OS X.

Lees ons (gesloten) liveblog terug over de aankondigingen van Apple