iRobot en Cisco hebben samen een nieuwe telepresence-robot ontwikkeld die op eigen houtje zijn weg vindt in bedrijvengebouwen, zonder daarbij over vuil te struikelen of tegen personen op te botsen.

De Ava 500, zoals de robot heet, is 1,65 meter groot en heeft nog het meeste weg van een rondrijdende zuil met een monitor als hoofd. Via de monitor kunnen werknemers vergaderen terwijl ze door de gangen van het kantoor op weg zijn naar hun bureau, en worden bezoekers getrakteerd op een rondleiding.

Robotstofzuigerfabrikant iRobot en producent van netwerkproducten Cisco werkten samen aan het apparaat. Het resultaat is een telepresence-robot die afval weet te detecteren als een robotische stofzuiger. Nu echter niet om dat vuil te lijf te gaan, maar om er in een boog omheen te rijden. 

Tablet-app

Ook heeft het toestel sensoren aan boord om andere personen te detecteren en botsingen te vermijden. Cisco heeft ondertussen de monitor, draadloze bediening en audiovisuele streams verzorgd. 

De robot is volgens zijn makers in staat om geheel op eigen houtje zijn weg te vinden door bedrijfsgebouwen. Men hoeft enkel via een iPad-app een bestemming op te geven. 

De Ava 500 is vooralsnog enkel bestemd voor gebruik in bedrijven en instellingen. De robot heeft dan ook een heftig prijskaartje van 70 duizend dollar. Bedrijven kunnen het apparaat overigens ook leasen voor een maandbedrag van zo'n 2000 à 2500 dollar.